Jasper Segboer (Th. Gilissen Bankiers): ‘Gunstige omstandigheden grondstoffen’

De sterke groei in de opkomende markten, het ruime monetaire beleid in de Verenigde Staten en beperkte reserve productiecapaciteit, scheppen gunstige omstandigheden voor grondstoffen. Theodoor Gilissen Bankiers ziet goede kansen voor industriële metalen. Goud en zilver kunnen blijven verbazen en de olieprijs stijgt gestaag richting de 100 dollargrens

Jasper Segboer (Theodoor Gilissen Bankiers): De macro-economische omstandigheden voor grondstoffen zijn gunstig. De wereldeconomie klimt uit het dal en opkomende markten groeien daarbij het sterkst. Zij hebben steeds meer behoefte aan grondstoffen voor productie, consumptie en voor nieuwe bouw- en infrastructuurprojecten. Daarnaast voert de Fed een zeer ruim monetair beleid in de Verenigde Staten.”

Dit kan leiden tot een verdere verzwakking van de dollar, wat de prijzen van grondstofprijzen opdrijft omdat deze in dollars noteren. Bovendien zijn door de financiële crisis veel investeringen in nieuwe mijnbouw- en exploratieprojecten gestopt.

Segboer: “Het gevolg is dat het aanbod van een aantal grondstoffen langzaam afneemt. Hierdoor is op korte termijn geen extra capaciteit beschikbaar en kunnen tijdelijke tekorten ontstaan, bijvoorbeeld door stakingen in mijnen, barre weersomstandigheden of pieken aan de vraagzijde. Wel zijn wij van mening dat veel grondstofprijzen recentelijk fors zijn gestegen. Dit maakt ons voor de korte termijn voorzichtig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content