Ingreep ECB zal adequaat moeten zijn

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs laten weten, bereid te zijn tot het nemen van ongebruikelijke maatregelen teneinde de crisis in de eurozone te bezweren.

Vergelijkbare woorden klonken uit de mond van Christian Noyer, lid van de bestuursraad van de ECB: ingrijpen van de ECB op de obligatiemarkt is een reële mogelijkheid, waar nodig.

Mogelijk gaat de ECB volgens ABN Amro nieuwe, onconventionele maatregelen ter bezwering van de eurocrisis overwegen. De centrale bank zou onder meer bereid zijn om in te grijpen op de obligatiemarkt, op voorwaarde dat de noodlijdende landen zich houden aan hun toezeggingen voor wat betreft het op orde brengen van hun binnenlandse financiële situatie.

Ook Christian Noyer zet zich schrap

Mocht de ECB overgaan tot nieuwe acties, dan zal de omvang daarvan adequaat moeten zijn. De ECB verwacht volgens ABN Amro dan ook dat landen in de eurozone klaarstaan om de noodfondsen EFSF en/of ESM te activeren ((European Financial Stability Fund en European Stability Mechanism), in het geval van onrust op de financiële markten of dreigende instabiliteit van het financiële systeem.

Vanuit de mond van Christian Noyer, lid van de bestuursraad van de ECB, klonken vergelijkbare woorden. Volgens Noyer is ingrijpen op de obligatiemarkt een serieuze optie voor de ECB en bestaat hierover geen verschil van mening tussen de Europese Commissie, de Fransen en de Duitsers.

Noyer merkte op dat de ECB gereed moet zijn om snel te kunnen ingrijpen, waarbij de prioriteit ligt bij de markt voor kortlopend schuldpapier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content