Inflatie is voor de Britten wel een bron van zorgen

Inflatie is voor weinig westerse centrale banken een bron van zorg. Er is echter een uitzondering en dat is de Bank of England (BoE). CPI inflatie was in augustus voor de zesde opeenvolgende maand meer dan 1% hoger dan haar inflatiedoelstelling van 2%.

Ondanks dat dit volgens de BoE veroorzaakt wordt door tijdelijke effecten, verwacht NIBC Markets Roundup dat CPI inflatie ook volgend jaar boven de 2% zal blijven, onder andere door een belastingverhoging in 2011 en de huidige hogere voedselprijzen.

Bovendien is de perceptie van Britse consumenten over de huidige inflatie – ofwel hoe zij de hoogte van de inflatie ervaren – is opgelopen sinds eind 2009 en zijn ook 1-jaars inflatieverwachtingen tot het hoogste niveau sinds 2008 gestegen.

De BoE heeft daarom niet alleen te maken met zwakke economische groei, maar ook met zorgwekkende inflatieontwikkelingen.

De BoE zal dus zeer voorzichtig moeten handelen als zij haar geloofwaardigheid als inflatievechter niet verder wil ondermijnen.

Macro-economische data liet afgelopen week een wisselend beeld zien, maar wezen over het algemeen op een bescheiden Amerikaans economisch herstel. Er worden daarom morgen geen nieuwe grote aankondigingen verwacht in de FOMC-verklaring.

In focus deze week:

– FOMC-verklaring, VS (vandaag)

– PMI, Eurozone (donderdag)

– Ifo index, Duitsland (vrijdag)

– Orders duurzame goederen, VS (vrijdag)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content