‘Het enige wat we kunnen doen, is ons voorbereiden op een correctie in de obligatiemarkt’

. © Frédéric Dineur

Paul Read, een van de beheerders van het fonds Invesco Pan European High Income Fund, pleit voor voorzichtigheid op de obligatiemarkten.

Invesco is een van de Angelsaksische vermogensbeheerders die zich het vroegst op de markt van de flexibele gemengde fondsen hebben begeven. Het beschikt over meerdere producten die een grote omvang hebben bereikt, waaronder Invesco Balanced-Risk Allocation (3,7 miljard euro aan beheerde activa), Invesco Global Targeted Returns (8,2 miljard) en Invesco Pan European High Income Fund (11,5 miljard).

Terwijl Invesco Balanced-Risk Allocation en Invesco Global Targeted Returns onder meer beleggen in indexfutures, heeft Invesco Pan European High Income een traditionelere portefeuille met rechtstreekse lijnen van aandelen, obligaties en liquiditeiten. Het fonds beschikt al jaren over vier of vijf Morningstar-sterren en krijgt elk jaar prijzen, waaronder de Trends Awards voor het beste flexibele fonds van 2013.

De beheerders kunnen tot 30 procent van de portefeuille beleggen in aandelen. Het is een van de beste gemengde fondsen met een defensieve strategie over een periode van één, drie en vijf jaar, samen met producten zoals Keren Patrimoine, DNCA Eurose en Echiquier Arty.

Abnormale niveaus

“Dit fonds was sinds zijn lancering in 2007 een fantastisch product voor Europese beleggers die op zoek waren naar rendement”, zegt Paul Read, een van de beheerders. “Tegelijk is het moeilijk echt geïnspireerd te zijn op de obligatiemarkten. Ik kan niet volledig in cash blijven. We moeten blijven zoeken naar beleggingskansen, terwijl de meeste bedrijven obligaties uitgeven op niveaus die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Als we al onze obligatieactiva samen nemen, hebben we 35 miljard euro te beleggen, terwijl we de afgelopen jaren voorzichtig zijn geweest met dat segment.”

Volgens Read heeft de voortdurende zoektocht naar rendement geleid tot een grote vraag naar nieuwe emissies, in tijden dat de centrale banken al bijna tien jaar agressief optreden. “De Europese Centrale Bank koopt elke dag bedrijfsobligaties, zodat beleggers wat meer risico’s zouden nemen, wat de prijzen naar abnormale niveaus stuwt.”

‘Het is moeilijk echt geïnspireerd te zijn op de obligatiemarkten.’

Paul Read

De verkiezing van Donald Trump deed de tienjaarsrente in de Verenigde Staten snel stijgen, in afwachting van een herstelplan dat de inflatie zou aanwakkeren. “Maar zodra het niveau van 2,6 procent was bereikt, wilden beleggers massaal van die buitenkans profiteren”, zegt Read. “Ik vrees dat die overijverige, wereldwijde zoektocht naar rendement het niveau van de obligatierente beperkt.”

Read volgt aandachtig de reactie van de markten op de normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid. “Ik verwacht een reactie op de obligatiemarkten, vooral als de Federal Reserve zijn beleidsrente in december nogmaals optrekt, boven op de afbouw van haar balans. We moeten ook goed luisteren naar wat Mario Draghi te vertellen heeft in oktober.”

Amerikaanse markt

“Het enige wat we op dit moment kunnen doen, is voorzichtig zijn en ons voorbereiden op het moment dat de obligatiemarkt een correctie ondergaat”, stelt Read. “Bedrijven die als eerste riskeren te worden afgestraft als de monetaire autoriteiten hun opkoopbeleid stopzetten, zagen hun rente het sterkst terugvallen. De waarderingen in het highyieldsegment beschermen beleggers eenvoudigweg niet meer tegen een wanbetalingsrisico.”

‘Ik vrees dat die overijverige, wereldwijde zoektocht naar rendement het niveau van de obligatierente beperkt.’

Paul Read

In die context heeft Paul Read zijn aandelenposities rond 20 procent van de beheerde activa behouden en heeft hij zijn blootstelling aan highyieldobligaties verlaagd om zijn posities in liquiditeiten (10 % van de beheerde activa), overheidsobligaties (5%) en investmentgradeobligaties (10%) op de Amerikaanse markt te verhogen. “Ik verkies de marktsegmenten die de monetaire autoriteiten het minst manipuleren en waarvan de risicopremie rationeler is.”

Nick Mustoe, de CIO van Invesco Perpetual, onderstreept dat de volatiliteit op de markten extreem laag is. “Iedereen lijkt zich te gedragen alsof de inflatie en de rente nog lang laag blijven, met zeer lage waarderingen voor cyclische aandelen en extreem hoge waarderingen voor defensieve waarden. Europese aandelen zijn een van de meest vanzelfsprekende beleggingskansen voor de komende drie tot vijf jaar vanwege het inhaalpotentieel ten opzichte van de Amerikaanse markt.”

Opkomende landen

“Ook al normaliseert de Amerikaanse centrale bank haar beleid, wij geloven dat Amerikaanse obligaties beleggers kunnen overtuigen. Dat zal het risico op een correctie op die markt beperken. Ik stel daarentegen wel vragen bij de impact die die interesse voor Amerikaanse overheidsobligaties zal hebben op obligaties uit de opkomende landen. Wij denken dat veel beleggers risico’s hebben genomen en willen proberen eruit te stappen”, aldus Paul Read.

Read zegt dat hij altijd voorzichtig is geweest met obligaties uit opkomende landen door de problemen met deugdelijk bestuur. De premies waren nooit hoog genoeg ten opzichte van de risico’s. “Ik ben vrij verbaasd over hoe die markten tot nu alle alarmsignalen hebben genegeerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content