Grote en gevaarlijke risico’s zijn nog niet verdwenen

Het is momenteel windstil op de markten, de laatste dagen is er quasi geen beweging. Waarschijnlijk zit de zomerperiode volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis daar voor iets tussen.

Alhoewel dit zeker niet altijd het geval is, als we naar de zomervolatiliteit van de afgelopen jaren kijken. Misschien moeten we de actie of niet-actie van de afgelopen dagen zien als het verteren van de winsten van de afgelopen maanden. En dat is op zich zeker niet ongezond.

September kan opnieuw een moeilijke maand worden

Begin september barst het weer los naar newsflow. Dan komt de Troika met haar bevindingen en komt het vraagstuk Griekenland en waarschijnlijk ook weer Spanje op het menu.

In de VS is het weer Jackson Hole tijd. En de ervaring leert ons dat de Fed dan nogal eens vaak een nieuwe golf van stimulus op de wereld loslaat.

In deze optiek blijft augustus 2012 lijken op augustus 2010. En wanneer slechte economische cijfers botsen met een nieuwe golf van geld leert de ervaring ons dat de liquidteit, ten minste op kortere termijn wint.

De markt krijgt dus voorlopig nog het voordeel van de twijfel en in die optiek is waar we nu naar kijken een rustpauze in een cyclische bull markt op marktje.

Desalniettemin blijft volgens Philippe Gijsels voorzichtigheid geboden. Want grote en gevaarlijke risicos blijven achter de hoek loeren en je zal hem niet horen zeggen dat alle problemen nu ineens opgelost zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content