Groei Danone ontgoochelt

© .

De omzet van de wereldleider in verse zuivelproducten in het derde kwartaal lag lager dan verwacht. Danone bevestigde ook dat zijn bedrijfswinstmarge dit jaar gevoelig lager zal liggen.

Danone boekte in het derde kwartaal een omzet van 5,3 miljard euro. Dit is een groei van 9,4% waarvan 4,3% toe te schrijven is aan gunstige wisselkoerseffecten. De organische groei kwam uit op 5%. Analisten gingen uit van een organische groei van 6,1% na een groei van 5,9% in de eerste jaarhelft. De Franse groep houdt vast aan de verwachting van een organische groei tussen 5 en 7% voor het volledige jaar.

De vertraging van de organische groei is opvallend. In de zuiveldivisie (goed voor 60% van de omzet) bleef de groei in het derde kwartaal steken op 0,7%. De verkochte volumes zakten zelfs met 0,7% door een daling van de verkochte volumes in Zuid-Europa met 10%. Danone laat ook weten dat de Amerikaanse markt steeds concurrentiëler wordt, waardoor de prijsverhoging in die markt beperkt bleef tot 1,4% (en dus lager dan de inflatie).

De medische voedingsdivisie, het kleinste maar meest winstgevende deel van de groep, lijdt onder de crisis in West-Europa waardoor de winstmarges dalen. De verkochte volumes stegen met 5,9% maar de gemiddelde verkoopprijs zakte met 1%.

De water- en babyvoedingsdivisies, waarin Danone het nummer 2 van de wereld is, slaagden erin om de ontgoochelende verkoop in de zuiveldivisie te compenseren met een organische groei van 12%. In de waterdivisie is er wel sprake van een gunstige vergelijkingsbasis (een ontgoochelend derde kwartaal in 2011). De groep profiteert ook van de prijsverhogingen die vorig jaar werden doorgevoerd in de groeilanden. De groeispurt zal er dus tijdelijk zijn.

Danone verwacht dat de bedrijfswinstmarge dit jaar 0,5 procentpunt zal zakken, of dus het derde jaar op rij dat er sprake is van een daling. Dit jaar zou de bedrijfswinstmarge afklokken op 14,2% tegenover 15,3% in 2009.

De groep liet ook weten dat er 6 miljoen eigen aandelen werden ingekocht tijdens het derde kwartaal, en dat de komende vier maanden nog eens voor 500 à 700 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht zullen worden (2% van het kapitaal). Hoewel deze inkoopoperaties het aandeel ondersteunen, worden de overnamemogelijkheden er wel kleiner door. Danone verloor met name de overnameslag om de babyvoedingsdivisie van Pfizer. Concurrent Nestlé ging uiteindelijk in april van dit jaar met de prijs lopen voor 11,85 miljard dollar.

Partner Content