Griekenland zal eurozone binnen zes maanden moeten verlaten

De Zweedse minister van Financiën Anders Borg is er van overtuigd dat Griekenland binnen zes maanden de eurozone zal moeten verlagen, de huidige situatie is in zijn ogen niet langer houdbaar. Borg legde zijn verklaring af op een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds in Tokio.

De waarschuwing kwam vlak nadat de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, een toekenning die in sommige kringen toch wat wenkbrauwen deed fronsen.

Bovendien kreeg Griekenland wat meer respijt van Angela Merkel, in de vorm van een goedkeuring van de tot dusver geleverde prestaties.

Europese banken zijn voorbereid op exit

Borg staat al langer bekend als een pessimist over de toekomst van Griekenland in de eurozone. In de zomer gaf hij al te verstaan dat Griekenland nog maximaal twaalf maanden in de eurozone zou blijven. Volgens de minister zijn de Europese banken al voorbereid op een exit.

Het valt moeilijk in te schatten dat Griekenland in de eurozone zal blijven, gezien het gebrek aan competitiviteit in de industrie en de onmogelijkheid om ingrijpende hervormingen door te voeren. De enige mogelijke oplossing is volgens Borg een exit uit de eurozone, waarna de nieuwe munt fors gedevalueerd kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content