Griekenland lacht dreigementen van exit weg, Grieken verwachten meer steun

Griekenland was in de oudheid het land van de mythen en blijkt dat in de praktijk nog altijd zo te zijn. De Grieken hebben voor zichzelf de mythe geschapen van een verlengd verblijf in de eurozone zonder dat Duitsland of iemand anders hen uit dat comfortabel zitje kan duwen.

In Athene worden de dreigementen over een mogelijke exit uit de eurozone met andere woorden niet au serieux genomen. Uit een rondvraag in de Griekse straten blijkt dat de Grieken niet geloven dat ze gestraft zullen worden wanneer ze zich niet houden aan de gemaakte afspraken.

Het geld om het land te redden werd in het verleden telkens gevonden en dat zal ook in de toekomst wel zo blijven, aldus de Grieken.

Naar de woorden van politici als de Duitse kanselier Angela Merkel wordt met andere woorden niet of nauwelijks geluisterd, haar uitleg wordt als praat voor de vaak beschouwd.

Haal het geld waar het zit: bij de rijken

De meeste Grieken zijn er van overtuigd dat er voldoende geld in hun land aanwezig was, maar dat niet de juiste bronnen worden aangepakt om de overheidstekorten aan te vullen. Met name de rijken zijn volgens de man in de straat tot dusver grotendeels buiten schot gebleven.

75% van de Grieken wil in de eurozone blijven, maar een bijna even groot percentage is er anderzijds van overtuigd dat de tot dusver doorgevoerde besparingsmaatregelen overdreven waren.

Blijkbaar verkeert Griekenland nog altijd in een fase van ontkenning, de inwoners van het land weigeren de realiteit onder ogen te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content