Goudprijs is totaal onvoorspelbaar, statuut als veilige haven onzeker

In mei werd een troy ounce goud 6% goedkoper, vorige vrijdag steeg de goudprijs met 3,70%. Volgens goudkevers gaf de recente stijging een onmiskenbaar signaal dat de come-back van het goud een feit is. De niet-goudkevers spraken echter van een logische pull back na de voorafgaande daling.

Volgens de Wall Street Journal is het belangrijkste kenmerk van het goud zijn totale onvoorspelbaarheid. Het is precies die onvoorspelbaarheid die maakt dat goud allesbehalve de veilige vluchthaven is die sommigen er (proberen) van te maken. De journalist van dienst schrijft dat niemand de volgende beweging in het goud kan voorspellen.

20 jaar lang in het verdomhoekje

De goudprijs is blootgesteld aan lange periodes van euforie, afgewisseld met lange periodes van zwakte. Voor de recente correctie vervijfvoudigde de goudprijs over een periode van 10 jaar.

Daarvoor is de goudprijs echter met 20 jaar lang in waarde gedaald, iets wat veel goudkevers simpelweg vergeten zijn.

FactSet Research Systems onderzocht of er een mogelijke correlatie bestaat tussen de goudprijs en de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie en/of de Standard & Poor’s 500 stock index.

Die bleek er niet te bestaan, eerder was er sprake van complete chaos. Ook de correlatie met de dollar zoals we die in de afgelopen maanden zagen, had blijkbaar alleen een tijdelijk karakter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content