Geslaagde veiling geeft Nederlandse staatsobligaties wat meer ademruimte

De koersen van de Nederlandse staatsobligaties zijn vandaag voor de eerste keer in vier dagen opnieuw gestegen. Nederland slaagde er in om voor een bedrag van 2 miljard euro aan staatsobligaties te plaatsen, waarbij deze veiling blijkbaar weinig hinder ondervond van de huidige regeringscrisis.

Het optimisme is namelijk opnieuw toegenomen dat de Nederlanders ondanks de interne problemen er toch in gaan slagen om een aanvaardbare begroting voor te leggen. Het rendement op de 10-jarige Nederlandse staatsobligatie daalde met 1 basispunt tot 2,33%, nadat in de loop van de sessie een piek was bereikt op 2,47%.

Dat was het hoogste niveau sinds 28 maart. De spread tussen Duitse en Nederlandse staatsobligaties daalde met 13 basispunten tot 65 basispunten. Gisteren bereikte die spread het hoogste niveau sinds maart 2009. Het rendement op de 2-jarige Nederlandse staatsobligatie daalde met 13 basispunten tot 0,39%.

Ook Spanje slaagt er met succes in om obligaties te plaatsen

Ook Spaanse staatsobligaties maakten vandaag een betere beurt, het land slaagde er op haar beurt in om succesvol staatsobligaties te plaatsen. Er werd voor een bedrag van 1,90 miljard euro aan obligaties geplaatst, waar op een maximum bedrag van 2 miljard euro was gemikt.

David Schnautz, fixed-income strategist bij Commerzbank AG in Londen, maakt zich niet zo veel zorgen meer over de politieke problemen waar Nederland mee worstelt. De betrokken politieke partijen hebben hun wil om het probleem aan te pakken duidelijk getoond. De ontslagnemende premier Rutte doet zijn best om de besparingen er alsnog door te drukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content