FED kan sterker beïnvloed worden door Griekenland dan ECB

De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, maar de verliezen lopen minder hoog op dan aanvankelijk was. Zowel de Euro Stoxx 50 als de BEL 20 geven ongeveer anderhalf procent prijs.

De Griekse beurs krijgt anderzijds rake klappen, de euro probeert stand te houden in de buurt van 1,30 dollar.

Waarom blijft de euro zo sterk?

Jim O’Neill van Goldman Sachs vraagt zich af waarom de EUR/USD nog altijd hoger koerst dan wat analisten bestempelen als ‘fair value’. Hij bespreekt waar die waarde op is gebaseerd en enkele factoren die mogelijk kunnen verklaren waar de hoge waarde van de euro vandaan komt.

De komst van Frankrijks nieuwe president Hollande zal de koers van de euro waarschijnlijk geen goed doen ten opzichte van de dollarkoers. De verkiezingen in Griekenland kunnen ook een neerwaarts effect hebben als de markten een exit van het land uit de euro gaan inprijzen en vanwege de perceptie dat de ECB gedwongen zal worden om toegeeflijker beleid te gaan voeren.

Vreemd genoeg, zegt O’Neill, zou het kunnen dat de Fed nog meer wordt beïnvloed door onrust in Griekenland dan de ECB.

Verkiezingen zijn achter de rug, macro-economische indicatoren zijn op komst

Francois Hollande wordt de nieuwe president van Frankrijk. Samenwerken met Duitsland kan nu moeilijker worden, aangezien Hollande tegen een te streng begrotingsbeleid is en ook meer inzet van de ECB verwacht.

Daarnaast is in Griekenland Syriza, een coalitie van linkse partijen die tegen de eisen van de bail out voor Griekenland zijn, de tweede partij geworden. Het is slecht nieuws, maar het komt volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet geheel onverwacht. Een schrikreactie is logisch.

Later vandaag volgen de fabrieksorders in Duitsland over maart. De economie van Europa’s sterkste land staat onder druk. De fabrieksorders dalen; de orders namen in januari en februari met 6% af op jaarbasis.

Verwacht wordt dat de druk in maart wat is afgenomen en dat de orders op jaarbasis met 2,8% zijn gedaald. De inkoopmanagersindex (een belangrijk vooruitkijkend cijfer) van de Duitse industrie over april wees vorige week echter op toenemende zwakte: de index daalde van 48,4 in maart naar 46,2 in april.

Morgen volgt de Duitse industriële productie over maart en vrijdag de inflatiecijfers. De CPI zal in Duitsland in april waarschijnlijk zijn gestabiliseerd op 2,2%. Vorige week leek inflatie voor ECB president Draghi bij de toelichting op het rentebesluit niet zijn grootste zorg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content