Europese Centrale Bank staat onder druk om rente te verlagen

De Duitse staatsobligaties zijn de week opnieuw met stijgende koersen begonnen, waardoor de rentevoeten tot bijna-recordniveaus zijn teruggevallen. Op de financiële markten is namelijk de speculatie toegenomen dat de Europese Centrale Bank opnieuw aan haar basisrente gaat sleutelen.

De EBC vergadert deze week, maar het lijkt iets te voorbarig om al aan een renteverlaging te denken. Eerder zal president Mario Draghi signalen geven dat de centrale bank overweegt om binnenkort de basisrente te verlagen. Mogelijk zal dit in juni of in juli gebeuren.

Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligatie daalde tot 1,66%, of 4 basispunten meer dan het slotniveau van afgelopen vrijdag. Vorige week werd op 1,63% een nieuw historisch dieptepunt bereikt. Het rendement op de 5-jarige staatsobligatie daalde met 4 basispunten tot 0,60%.

Morgen geen handel op de Europese obligatiemarkten

Morgen wordt er vanwege 1 mei, feest van de arbeid, niet gehandeld op de Europese obligatiemarkten. Daarna is het uitkijken naar de afloop van de ECB-meeting later deze week. De evolutie bij de Euribor-futures laat vermoeden dat de basisrente in de eurozone opnieuw naar omlaag kan.

Steven Barrow, analist bij Standard Bank Plc in Londen, is van mening dat enkele recent gepubliceerde indicatoren er ronduit slecht uitzien, waardoor de kansen op een volgende rentedaling zijn toegenomen. Mogelijk gaat de ECB er nog een kwart basispunt vanaf knijpen, zodat we naar een basisrente van 0,75% gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content