Europa kan worden verscheurd tussen inflatie en deflatie

Het debat of we nu inflatie- en dan wel deflatievrees moeten koesteren, woedt nu al maanden maar een duidelijk antwoord hebben we nog niet gekregen. Nu eens lijkt deflatie voorrang te krijgen, waarna vervolgens opnieuw alarm werd geslagen omtrent mogelijk inflatiegevaar.

Philippe Gijsels van BNP Paribas is van mening dat de zaken in een breder perspectief moeten worden bekeken. Daarmee bedoelt hij dat het grote verschil qua economische groei tussen Duitsland en Spanje in rekening moet worden gebracht. Dat verschil kan zelfs worden uitgebreid van Spanje naar de periferie in haar geheel.

Gezien de grote economische verschillen tussen beide regio’s, zou het niet meer dan logisch zijn dan dat er op het vlak van inflatie zich eveneens een brede kloof gaat aftekenen. Dat maakt de taak van de Europese Centrale Bank er uiteraard niet eenvoudiger op.

Inflatie kan discussiepunt worden in de tweede helft van het jaar

We kunnen volgens Gijsels de zaak ook anders bekijken: de Europese basisrente kan te laag zijn voor Duitsland en te hoog voor Spanje. Daardoor kan laatstgenoemde met deflatoire spanningen geconfronteerd worden, terwijl Spanje anderzijds inflatiedruk ondervindt.

Duitsland kan eventuel worden gevraagd om hogere inflatie te tolereren, kwestie van de perifere landen een handje toe te steken. Of dit zonder slag of staat gaat gebeuren moet nog worden verwacht, inflatie kan een discussiepunt worden in de tweede helft van het jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content