Eurocrisis nog lang niet voorbij

Het reddingsplan voor Cyprus, waarbij ook spaarders in de klappen moesten delen, heeft de belegger er volgens de ING-BeleggersBarometer blijkbaar op attent gemaakt dat de eurocrisis nog niet achter de rug is.

Liefst 79% van de Belgen denkt dat er dit jaar nog zeker één land Europese hulp zal moeten vragen.

Het gevoel dat de crisis nog een tijdje zal aanslepen, is sterk aanwezig bij de beleggers.

Amper 18% gelooft dat de eurozone binnen de twee jaar in kalmer vaarwater zal terechtkomen, terwijl liefst 43% van de respondenten denkt dat de crisis nog minstens drie jaar zal aanhouden.

Interessant in dit verband is de vaststelling dat het vertrouwen in de spoedige afloop van de crisis groter is bij de actieve beleggers dan bij de minder actieve beleggers.

In deze laatste categorie denkt liefst 62% dat de crisis nog minstens drie jaar zal duren.

Over de vraag of ook België in het oog van de storm zou kunnen terechtkomen, zijn de meningen verdeeld. Hoewel het gros van de beleggers zegt dat België op vlak van begrotingssanering eerder tot de Europese middenmoter behoort, denkt toch 59% dat België een van de kernlanden is van de eurozone.

Meer dan Frankrijk, want daarvan vindt maar 57% dat het land zich tot het kransje van sterke landen mag rekenen.

Over Nederland en zeker over Duitsland bestaat weinig twijfel. Deze landen rekenen respectievelijk 69% en 89% van de ondervraagden bij de Europese elite.

Merkwaardig detail is dat voor alle landen de scores vrij gelijkaardig lopen voor de verschillende categorieën beleggers, uitgezonderd voor Frankrijk.

De meer actieve beleggers hebben duidelijk minder vertrouwen in onze zuiderburen dan de weinig actieve beleggers.

Ook in de toekomst behoren alle genoemde landen volgens de ondervraagde beleggers vrijwel zeker tot de Europese kern. Frankrijk kan hierbij op de stem van 64% van de ondervraagden rekenen, Nederland op 75% en Duitsland op 87%.

België zal voor 62% van de respondenten binnen vijf jaar ook nog steeds tot de kernlanden behoren. Maar dan mogen de politieke ontwikkelingen uiteraard geen roet in het eten gooien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content