Euro krijgt rake klappen, koers zakt steeds dieper weg

De openlijke discussies over een Griekse exit uit de eurozone doen de eenheidsmunt volgens Geert Van Herck van Leleux geen goed. De dollar profiteert als vluchthaven.

Tijdens het weekend namen meer en meer officiële vertegenwoordigers van de eurozone geen blad meer voor de mond en werd de mogelijkheid van een Griekse exit uit de euro niet langer als louter speculatie van de hand gedaan.

Zo was er afgelopen maandag bijvoorbeeld Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank en bestuurder bij de Europese Centrale Bank, die openlijk over een zo’n exit sprak.

Financiële markten beginnen Spanje onder vuur te nemen

Maar een zeer belangrijk neveneffect van deze discussie is het feit dat de financiële markten nu Spanje onder vuur beginnen te

nemen. De Spaanse tienjaarsrente klom verder op boven het niveau van 6%.

Als Spanje lang meer dan 6% nominale rente moet betalen terwijl het land dit en volgend jaar in het beste geval een nominale nulgroei boekt, moet Madrid waarschijnlijk noodsteun gaan zoeken bij Europa of andere geldschieters.

Het zal niemand dan ook verbazen dat de dollar zijn opmars verderzet. Daarbovenop komt de trendommekeer op de Europese beurzen.

De dollar presteert vaak sterk in tijden van verhoogde volatiliteit op de beurzen. Dit is volgens Van Herck een bijkomend argument voor het aankoopadvies voor de dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content