Een eindejaarsrally is niet erg waarschijnlijk

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘Wellicht hebben we nog een aantal maanden om geleidelijk aan aandelen bij te kopen.’ Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.

Een stevige eindejaarsrally is volgens ons enkel mogelijk als er relatief snel een verregaand handelsakkoord komt tussen de Verenigde Staten en China. Maar die kansen zijn niet overweldigend groot. Politiek zou het voor de herverkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump ideaal zijn een deal met de Chinezen te presenteren tegen eind of begin volgend jaar. Het uitzicht op een akkoord is ook al een goede zaak voor beurzen die altijd proberen te anticiperen.

Meerdere scenario’s

Maar het kan ook een akkoord in schijfjes zijn en dat is een meer realistisch scenario. In dat scenario is er nog geen haast bij al massaal te kopen, want dan zal een fors beursherstel eerder iets voor begin 2020 zijn. Er blijft ook nog de mogelijkheid dat beide partijen ondanks de mogelijke win-winsituatie toch niet tot een akkoord komen in de volgende maanden en dat de onderhandelingen afspringen. Dan is er nog een dalingspotentieel en zien we pas tegen het voorjaar of midden 2020 een bodem gevormd.

Maar we blijven bij ons basisscenario dat de langste stierenmarkt op Wall Street nog niet ten einde is. We denken dat er na de turbulente periode die nog enkele weken of maanden kan duren, nog enkele mooie jaren zitten aan te komen voor de aandelenmarkten, waarbij we nog een stuk hoger gaan dan de recente top. In het meest optimistisch scenario bereiken we al de komende weken de bodem en moeten we snel aan de bak. In het neutrale, meest realistische scenario hebben we nog een aantal maanden om geleidelijk aan bij te kopen. In een pessimistisch scenario hebben we nog maanden turbulentie alvorens de bodem is bereikt en we de laatste klimfase van deze stierenmarkt aanvatten.

Gouden herkansing

We mogen absoluut niet klagen – na weliswaar een aantal moeilijke jaren – over de prestatie van de edelmetalen in de afgelopen twaalf maanden. Maar na de forse klim tussen eind mei en eind augustus (klim van 20% voor goud en 40 à 50% voor de goudmijnen) zien we vooral lagere toppen. We houden er rekening mee dat de correctiefase van de voorbije weken nog even zal doorzetten. Anderzijds beklemtonen we dat in de forse klim van vorige zomer cruciale weerstanden werden doorbroken, die nu een stevige steunzone vormen. Naar de bodems van eind 2015 en begin 2016 zien we de edelmetalen dan ook niet meer terugkeren. De huidige terugval situeert zich nog altijd in een opgaande markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content