Economisch sentiment eurozone blijft verbeteren

De indicator van het economisch sentiment in de eurozone is in september blijven stijgen met 1,6 punten tot 96,9 punten. Deze sterke stijging is volgens Belfius Research een gevolg van de opmerkelijke toename van het vertrouwen in alle sectoren en die het meest uitgesproken was in de bouw en de kleinhandel.

In vier van de vijf grootste economieën was er een verbetering: Italië (+2,5), Spanje (+2,5), Frankrijk (+1,6) en Duitsland (+0,3). Enkel in Nederland was er een kleine afname (-0,9).

Het vertrouwen in de industrie nam toe met 1,1 punt tot -6,7 punten, vooral ten gevolge van een meer positieve inschatting van de verwachte toekomstige productie.

Het vertrouwen van de consumenten zit in een opwaartse trend sinds december 2012. In september nam dit vertrouwen nog verder toe met 0,7 punt tot -14,9 punten wegens een meer optimistische beoordeling van de algemene economische situatie, van de vooruitzichten inzake werkloosheid en van de toekomstige financiële situatie.

De industriële productie is in augustus met 1,0% gestegen tegenover de voorgaande maand, maar tegenover augustus 2012 lag deze nog 2,1% lager.

De afname op jaarbasis was het sterkst bij de duurzame verbruiksgoederen (-6,1%). De bezettingsgraad van het productievermogen is in het derde kwartaal van 2013 gestegen tot 78,3%, maar dit is nog steeds beneden het gemiddelde peil op lange termijn (81,3%).

In augustus lag het volume van de verkopen in de kleinhandel 0,7% hoger dan in de voorgaande maand, maar tegenover de zelfde maand van 2012 lag de omzet nog 0,3% lager.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content