Drie aandelen die zullen profiteren van het herstel van de palmolieprijs

© Thinkstock

De palmolieprijs zakte tijdens de zomervakantie met 21 procent tot een dieptepunt van 680 USD per ton – het laagste niveau sinds 2009. Toch blijft het langetermijnpotentieel van palmolie zeer aantrekkelijk. We geven je drie aandelen om te profiteren van een prijsherstel.

De forse terugval van de palmolieprijs kwam er na recordoogsten bij zowel palmolie als soja, het belangrijkste substituut bij de plantaardige oliën. Bovendien viel de vraag lager uit dan verwacht. Toch blijft het langetermijngroeiverhaal van palmolie – op basis van de verwachte bevolkings- en welvaartstoename – intact. We geven je drie aandelen om in te spelen op een herstel van de palmolieprijs.

1) MP Evans (ISIN-code: GB0007538100)

Het aandeel van dit Britse bedrijf bleef lange tijd stabiel onder de prijsval van de palmolie. Uiteindelijk bezweek het toch, toen het bedrijf in september de productievooruitzichten verlaagde. Op langere termijn is het groeiscenario echter intact. Het bedrijf heeft ook nog vleesactiviteiten in Australië die de jongste jaren nauwelijks rendabel waren. Een eventuele verkoop hiervan kan de koers een extra duwtje in de rug geven.

2) Anglo Eastern Plantations (ISIN-code: GB0000365774)

De meerderheidsaandeelhouder van dit bedrijf met palmolieplantages in Maleisië en Indonesië is de steenrijke dame Lim Siew Kim. Het bedrijf keert slechts een beperkt dividend uit, maar investeert de beschikbare fondsen in de uitbreiding van de plantages. Door de natuurlijke groei van die plantages is de groep het komende decennium verzekerd van stijgende productiecijfers.

3) Sipef (ISIN-code: BE0003898187)

Dichter bij huis is er de degelijk geleide Antwerpse plantagegroep Sipef. Het aandeel van Sipef viel het meest terug: 18 procent sinds begin juli. Het bedrijf produceert naast palmolie ook rubber. De rubberpijs staat ook al een tijd onder druk door een verminderde vraag vanuit China. We dichten het aandeel na de terugval mooie herstelkansen toe. (Inside Beleggen)

Partner Content