Borussia Dortmund en de verloren Europacup

Europa probeert volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer ook een traditie op te bouwen zoals de Amerikaanse Superbowl. De finale van de Champions League wordt op een zaterdagavond gespeeld.

Natuurlijk omdat op deze avond een veel groter televisie publiek bereikt kan worden dan op een doordeweekse dag. Het lukte zaterdag Bayern München om de cup met de grote oren mee te nemen.

Tegenstander was Borussia Dortmund, eveneens uit Duitsland. Dus geen Spaanse, Britse, Italiaanse of Franse ploegen in finale. Volgens sommigen het teken dat Europa wordt overheerst door Duitsland.

Nu is Duitsland inderdaad de krachtigste economie in de Eurozone. Maar of er direct een relatie mag worden gelegd hiertussen is twijfelachtig. Immers de werkloosheid in Dortmund is met 13,6% een van de hoogste in Duitsland en ligt daarmee bijna op “Europees” niveau.

Het vertrek van de zware industrie uit deze stad is hiervan de oorzaak. Ook wordt er vaak gesproken over de financiële ge-zondheid van het Duitse voetbal.

Voor Bayern is dat duidelijk wel een feit echter voor Borussia is dat jarenlang niet zo geweest. Bert van Marwijk kwam daar achter net nadat hij daar trainer was geworden. De situatie was zo nijpend dat er werd gesproken over de overname van de club door een rijke buitenlander.

Dat zou mogelijk zijn geweest omdat Borussia de enige beursgenoteerde club is in Duitsland. Niet dat beleggers daar veel plezier aan hebben gehad.

Het aandeel kwam in 2000 naar de beurs en noteerde toen rond de € 10. Daarna is het in een glijvlucht geraakt. Het sportieve succes vorig jaar zorgde voor een herstel in de koers. Vrijdag sloot de koers op € 3,12. Traditioneel zal door het verlies zaterdagavond de koers maandag dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content