Bezitters van Amerikaanse staatsobligaties staat een ‘haircut’ te wachten

De Europese schuldencrisis heeft de media volledig in haar greep, dagelijks lezen we wat er allemaal misloopt in landen als Spanje, Griekenland enzovoort. De meeste Europese overheden worden nu achtervolgd door de schulden die ze in het verleden opgebouwd hebben.

Het ziet er naar uit dat de periode van de ‘great reckoning’ (grote afrekening) is begonnen en dat er korte metten wordt gemaakt met alles en iedereen die schulden heeft gemaakt. Maar al te makkelijk wordt echter over het hoofd gezien dat niet alleen Europa tot over de oren in de schulden zit.

Inflatie op komst

De situatie in de Verenigde Staten is niet veel beter dan die in Europa. De federale overheid tilt een schuldenlast van 16.000 miljard dollar met zich mee en ook een groeiend aantal lokale overheden (zowel steden, county’s als staten) slagen er niet meer in om de eindjes aan elkaar te knopen.

Bill Gross, medeoprichter van PIMCO en één van de grootste obligatiespecialisten in de wereld, waarschuwt dat bezitters van Amerikaanse staatsobligaties een ‘haircut’ te wachten staat. Ze gaan met andere woorden hun koopkracht zien dalen en dat vanwege een periode van hoge inflatie die Gross in de lucht ziet hangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content