Beurzen herstellen zonder dat er winstgroei bij de bedrijven optreedt

Met een stijging van 14% tot september, hebben de markten voor wereldwijde aandelen volgens Ad van Tiggelen, senior investment specialist bij ING Investment Management, de beleggers dit jaar positief verrast.

Omdat centrale banken de meeste ‘plooien’ hebben gladgestreken, kende deze opgaande lijn ook nog eens een redelijk rimpelloos verloop.

Gezien de lage volatiliteit zou je zelfs kunnen denken dat de wereldeconomie er prima voor staat. Maar de bedrijfswinsten zetten ons weer met beide benen op de grond. Hun groei blijft dit jaar namelijk steken op 3% tot 4% en zal in 2013 waarschijnlijk niet veel hoger zijn. Wat betekent dit voor beleggers?

Groei van de bedrijfsresultaten vlakt af

De groei van de bedrijfsresultaten vlakt dit jaar geleidelijk af, een trend die zich in de nieuwe winstcijfers (over het derde kwartaal) vermoedelijk zal voortzetten. In Europa zullen de winsten in 2012 gemiddeld zelfs dalen, ‘dankzij’ Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Finland (Nokia).

In de VS laten de bedrijfsresultaten dit jaar naar verwachting nog een bescheiden stijging zien, voornamelijk als gevolg van het aanhoudende herstel in de financiële sector en de superieure prestaties van enkele ondernemingen in de technologiesector, vooral Apple.

Voor 2013 verwachten analisten een winstgroei van meer dan 10%. Er zijn Ad van Tiggelen echter maar weinig beleggers die in dat cijfer geloven. En terecht, aangezien financieel analisten in het verleden in acht van de tien jaar te optimistisch zijn geweest.

Omdat de winstmarges zich al rond recordhoogten bewegen en de vooruitzichten voor de mondiale economische groei voor 2013 niet veel zullen verschillen van de groei die dit jaar wordt bereikt, is een zeer bescheiden winststijging van enkele procentpunten veel waarschijnlijker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content