Belgische schuldengraad kan volgend jaar pieken op 99%

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, verwacht dat de privé-consumptie in België negatief beinvloed zal worden door de besparingsmaatregelen die de regering nog moet treffen. De begroting voor 2012 gaat uit van 13 miljard euro aan besparingen of aan nieuwe inkomsten.

Die zijn nodig om het tekort op de begroting terug te dringen tot 2,80% van het BBP dit jaar. Volgens Peter Vanden Houte lijkt dat een haalbaar objectief, maar volgens recente ramingen stopt de besparingsbehoefte van onze regering daar geenszins. In de komende drie jaar zal België nog meer moeten besparen.

Die extra besparingen gaan nodig zijn wanneer België het tekort op de begroting wil terugdringen tot 1,80% in 2013. In oktober 2012 zal de regering al 5 miljard euro moeten vinden voor de begroting van 2013 en dat belooft geen makkelijke opgave te worden.

Schuldengraad kan in 2013 terugvallen tot 97,40%

Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. Er zijn nu al spanningen tussen de linker- en de rechtervleugel van de huidige coalitie. Volgens Peter Vanden Houte kan het daarom moeilijk zijn alvorens een overeenkomst wordt bereikt.

Nochtans is zo’n overeenkomst noodzakelijk om de schuldengraad terug te dringen. Peter Vanden Houte verwacht dat de Belgische schuldengraad volgend jaar kan pieken op 99%, om vervolgens in 2013 terug te vallen op 97,40% wanneer alles tenminste volgens plan verloopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content