Belgische arbeidsmarkt vertoont eerste signalen van zwakte

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, waarschuwt dat we geen wonderen op de arbeidsmarkt moeten verwachten. De eerste besparingsmaatregelen zijn inmiddels zonder al te veel kleerscheuren achter de rug, maar er is nog meer van hetzelfde op komst. De Belgische arbeidsmarkt vertoont inmiddels de eerste signalen van zwakte.

In 2011 groeide het BBP in ons land met 1,90%, wat als een goede prestatie mag worden beschouwd. Een groei met 1,90% komt namelijk dicht in de buurt van ons groeipotentieel. Anderzijds was volgens Vanden Houte 2011 ook een jaar van sterke contrasten, met sterke groei in de eerste helft van het jaar en vervolgens een milde recessie.

Tijdens het derde en het vierde kwartaal was er sprake van een krimp met 0,10%. Die krimp zou nog groter zijn geweest wanneer er geen positief effect zou zijn geweest van de autoverkopen. Die hebben de privé-consumptie in positieve zin beïnvloed. In december stegen de autoverkopen met 30% als gevolg van de aankondiging dat de premies voor duurzame auto’s zouden stopgezet worden.

2011 geeft geen enkele garantie voor de toekomst

De economische groei werd vorig jaar ook gestimuleerd door investeringen in productie, die een stijging met 8,80% te zien gaven. Deze stijging droeg bij tot een groei van 1,10% van het BBP. Maar opnieuw moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de eerste en de tweede helft van het jaar.

In de eerste helft zagen we nog een sterke groei van de investeringen, in de tweede helft vielen de investeringen zo goed als stil. De conclusie kan volgens Vanden Houte dan ook kort en duidelijk zijn: wat er in 2011 is gebeurd, biedt geen enkele garantie naar 2012 toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content