België is kwetsbaar voor Europees domino-effect

België lijkt binnen Europa nog steeds minder kwetsbaar, dit op de eerste plaats vanwege de schuldenpositie. De verhouding schulden ten opzichte van het BBP is weliswaar hoog, maar daar staat tegenover dat een groot deel van die schulden in binnenlandse handen is.

Andreas Höfert, Chief Economist Global Head Wealth Management Research bij UBS, is van mening dat dit voordeel vaak wordt onderschat.

De Belgische staatsschuld is beter hanteerbaar vanwege de factor dat ze op de eerste plaats een binnenlands fenomeen is.

Geen sprake van Belgische exit

België is volgens Höfert alleen kwetsbaar voor een Europees domino-effect, wat wil zeggen dat de Belgische dominosteen alleen zal vallen wanneer al veel Europese stenen gevallen zijn. België zou volgens Höfert zelfs nog na Frankrijk komen als kanshebber om in de problemen te raken.

Wanneer Frankrijk zou vallen, beschikt België nog steeds over een solide industriële basis om de problemen de baas te kunnen. De Belgen zijn volgens Höfert dus beter gewapend om aan een crisissituatie het hoofd te kunnen bieden. Van een Belgische exit is met andere woorden zeker geen sprake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content