Beleggers verwachten zware verliezen bij Griekse banken

Op basis van de futures wordt een lagere opening voor de Europese beurzen verwacht, waarbij de beleggers zich aanhoudend zorgen blijven maken over de schuldencrisis. Vraag is of het rendement op de Spaanse staatsobligaties vandaag de kaap van 6% opnieuw gaat doorbreken.

De op til zijnde meeting van G-20 is natuurlijk belangrijk, evenals de Franse presidentsverkiezingen van volgende zondag. Daarnaast wordt er uitgekeken naar wat de Griekse banken straks gaan vertellen over hun vertellen, verwacht wordt dat er forse verliescijfers worden bekendgemaakt.

Minder gunstige vooruitzichten voor Europa

Voor Europa blijven de vooruitzichten volgens Theodoor Gilissen Bankiers minder gunstig. Uit de handelsbalanscijfers blijkt

weliswaar een overschot voor de eurozone als geheel, maar ook dat deze afneemt en dat de zwakkere landen grote problemen blijven houden.

De import van buiten de eurozone steeg met 3,5%, maar de exportgroei was met 2,4% lager. Het afnemende overschot en de afzwakking in industrie wijzen op een krimp van de economie in het eerste kwartaal.

Het handelsbalansoverschot van Duitsland daalde enigszins door hogere importen, waardoor andere Europese landen zouden kunnen profiteren van de groei in Duitsland. Omdat een deel van de data niet seizoensgecorrigeerd zijn, kan geen harde conclusie worden getrokken. Duidelijk is dat het Italiaanse handelsbalanstekort afnam, zowel binnen als buiten de eurozone.

De Griekse export buiten de eurozone steeg 27%, maar de import steeg sterker. Spanje rapporteerde een groter tekort. Portugal reduceerde mede door exportgroei het tekort iets, terwijl het handelsbalansoverschot van Ierland verder toenam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content