Beleggers niet echt onder indruk van renteverlaging ECB

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank haar basisrente vanmiddag met een kwart procent verlaagd tot 0,75%. Anderzijds werd de depositorente op nul procent geplaatst. De bedoeling van de ECB is om de Europese economie uit de recessie te trekken.

Volgens ECB-president Mario Draghi blijft de economie in de eurozone zwak en is het risico op een verdere verzwakking latent aanwezig.

Anderzijds is het inflatiegevaar zo goed als onbestaande, zodat de weg voor een verlaging van de rente alleszins open ligt.

Renteverlaging was geen verrassing

Volgens Reuters was de renteverlaging geen verrassing, van de 71 ondervraagde analisten hadden 48 een verlaging van de basisrente met een kwart procent verlaagd. Sommige analisten hadden zelfs gerekend op een daling van de basisrente met een half procent.

Jens Sodergaard van Nomura had een verlaging met een half procent verwacht en vroeg zich af of de beslissing unaniem werd genomen. De beurzen reageren relatief kalm op de rente-ingreep, de euro dreigt terug te vallen onder het niveau van 1,24 dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content