Beleggers lijden fors verlies op obligaties in Braziliaanse real

Economische groei en de waarde van hun munt zijn prioriteiten geworden van de regeringen van de opkomende landen, terwijl de inflatie blijkbaar naar de achtergrond is verdwenen. De centrale banken van de grootste opkomende landen hebben herhaald dat zij hun soepele beleid zullen handhaven.

Die strategie voedt volgens Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, echter de inflatievrees en verklaart de zorgwekkende prestaties van de munten van de opkomende landen tegenover de USD, die groeimarktobligaties duur hebben gemaakt.

Zo heeft de Braziliaanse real de voorbije maand de grootste daling van alle grote munten laten optekenen, waardoor buitenlandse investeerders met verliezen werden opgezadeld, terwijl de regering extra maatregelen heeft getroffen om de exporteurs van de grootste economie van Latijns-Amerika te beschermen.

De forse daling van de real heeft beleggers in obligaties in de lokale valuta in maart en april met een verlies opgezadeld van 9% (in dollar).

Braziliaanse centrale bank heeft maatregelen genomen

Terwijl de inflatie op jaarbasis in maart is teruggevallen tot 5,2%, heeft de Braziliaanse centrale bank net zoals de regering maatregelen genomen om de stijging van de Braziliaanse real binnen de perken te houden en de economische groei nog meer te stimuleren door haar beleid verder te versoepelen.

De bank heeft de financieringskosten sinds augustus 2011 met 3,5% verlaagd.

Een nieuwe fase in de “valutaoorlog”

De Braziliaanse presidente Dilma Roussef, die onlangs op bezoek was in Duitsland, heeft verzekerd alle noodzakelijke maatregelen te zullen treffen om de op één na grootste opkomende markt ter wereld te beschermen tegen wat zij een “monetaire tsunami” noemde, die wordt gecreëerd door de ontwikkelde landen die de koers van hun munten willen drukken.

Brazilië heeft een belasting van 6% op buitenlandse leningen en in het buitenland uitgegeven obligaties uitgebreid naar leningen met looptijden tot vijf jaar.

Deze belasting, die oorspronkelijk van toepassing was op buitenlandse leningen met een looptijd van maximaal twee jaar, was op 1 maart al eens uitgebreid naar leningen met een looptijd van drie jaar.

In deze context nemen wij liever geen valutarisico’s. Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, en zijn team concentreren zich dan ook op groeimarktobligaties die zijn uitgegeven in harde munten.Ze behouden hun long positie in investment-grade bedrijfsobligaties (rating van BBB- of hoger)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content