Beleggers dreigen hun geduld met het goud te verliezen

GFMS chairman Philip Klapwijk ziet wat de goudmarkt betreft aan de vraagzijde een aantal problemen opduiken. Op de eerste plaats dreigen de beleggers hun geduld met het goud te verliezen.

Een belegging in goud werd door veel analisten als kansrijk aangeprezen, maar de verwachte stijging van de goudprijs blef uit.
Bovendien lijkt de vraag vanuit China en India minder groot dan in de afgelopen jaren het geval was.

Klapwijk gaat uit van een fundamenteel surplus op de goudmarkt, met een bedrag dat hij zelfs hoger inschat dan het bedrag van 130 miljard dollar. Dat betekent met andere woorden dat het aanbod groter zal zijn dan de vraag.

Er zijn natuurlijk ook nog de centrale banken, maar de kans is klein dat die voldoende goud gaan kopen om het surplus op de markt weg te werken.

Tenslotte is er ook nog de daling van de vraag naar goud voor juwelen, waarbij in 2011 een daling met 2% werd opgetekend tot 2175 ton. Een belangrijke consument van goud voor juwelen als India liet vorig jaar een daling met 3% optekenen.

Uitkijken naar nieuw signaal om goud te kopen

Volgens Klapwijk is het nu uitkijken naar een nieuw krachtig signaal om goud te kopen. Dat geldt ook voor juwelen, want de kloof tussen het gewonnen goud (inclusief recyclage) en de vraag naar goud om juwelen te maken zal volgens hem dit jaar nog groter worden.

Die situatie is volgens Klapwijs onhoudbaar. Ofwel duikt er een nieuwe reden op waarom er opnieuw meer goud zal worden gekocht, hoewel is een forse correctie in de goudprijs onvermijdelijk. Welk van beide scenario’s het meest kans op slagen maakt, is volgens Klapwijk momenteel nog onduidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content