Bankobligaties worden gesteund door gunstige marktomstandigheden

De bankobligaties worden Franck Dixmier, Chief Investment Officer Europe Fixed Income bij Allianz Global Investors, gesteund door de gunstige marktomstandigheden. Dit heeft tot een positief momentum geleid waardoor ook de zwakste banken hun financiële profiel konden verbeteren.

De recente acties van de Europese Centrale Bank hebben banken toegang gegeven tot goedkope financiering.

Dixmier verwacht echter niet dat dit zal leiden tot een significante toename van leningen aan kleine en middelgrote bedrijven, omdat banken worden geconfronteerd met een enigszins zwakke vraag van kredietwaardige bedrijven.

De ECB Asset Quality Review en stress test worden steeds meer gezien als non-events. Zelfs de banken die in problemen zitten, kunnen aan de eisen van de ECB voldoen en de nationale toezichthouders in landen in de periferie houden zelf voorbereidende stress-testen

Daarbij komt dat de vraag vanuit de aandelenmarkt naar bankaandelen deze instellingen zal helpen om aan onverwachte kapitaaleisen te kunnen voldoen.

Desondanks is het goed om te bedenken dat Europese banken een onzekere tijd tegemoet gaan met de komst in november van een nieuwe Europese toezichthouder, namelijk de ECB.

Veel vragen over de bankenunie zijn nog niet beantwoord, evenmin als vragen over liquiditeitsnormen, mogelijk extra kapitaalbuffers en de weging van activa. Tenslotte worden sommige banken met een grote investeringsbankactiviteiten geconfronteerd met steeds hogere boetes.

In de huidige markt wordt de verkleining van de credit spreads gedreven dor de zoektocht naar rendement en een duidelijk ontoereikend aanbod op de primaire obligatiemarkt. In dit klimaat van ingezakte liquiditeit en niet-bestaande faillissementen, roept Frank Dixmier op tot waakzaamheid.. “

De markt houdt zich steeds minder bezig met specifieke risicoanalyse, maar het heeft geen zin om tegen de stroom in te zwemmen.

De strategie van Allianz is om met de stroom mee te gaan terwijl de anailsten extreem alert blijven op specifieke risico’s die – daar is geen twijfel over – vroeg of laat zullen ontstaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content