Australische centrale bank houdt rente ongewijzigd, koers AUD stijgt

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in het rood, met relatief beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. Die verliezen beperken zich meestal tot maximaal ongeveer een half procent. Veel beleggers houden het poeder droog in afwachting dat de afloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend is.

Vanaf het dieptepunt op 4 juni zijn de koersen op de Aziatische beurzen met gemiddeld 12% gestegen, met de Chinese beurs als positieve uitschieter. Op de huidige koersniveaus lijkt een correctie niet onlogisch, ook al omdat de verhandelde volumes momenteel aan de lage kant zijn.

De Australische centrale bank hield vanmorgen haar basisrente ongewijzigd, terwijl de meeste analisten op een nieuwe rentedaling hadden gerekend.

In reactie op de beslissing steeg de koers van de Australische dollar tot het hoogste niveau in een maand. In Australië werden vanmorgen meevallende cijfers met betrekking tot de vastgoedmarkt bekendgemaakt.

Portugal waagt eerste stapjes op financiële markten

Afgelopen week was er volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor het eerst sinds maart 2010 en voor het eerst sinds de Portugese steunaanvraag, een emissie van een senior obligatie zonder overheidsgarantie van een Portugese bank.

Banco Espirito Santo plaatste € 750 mln, bij een vraag van beleggers van ruim € 2,7 mrd.

Bijna 90% van de vraag kwam van internationale beleggers. De looptijd van de lening is 3 jaar. Vanwege de grote vraag verlaagde de bank de coupon naar 5,875%, waar ze eerst op een coupon mikte van 6,25%.

Het welslagen van deze emissie is een positief signaal. Portugese banken zijn, net als veel Europese banken, nog steeds erg afhankelijk van de ECB. In de maand september leenden de Portugese banken gezamenlijk nog € 55 mrd van de ECB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content