Amerikaanse rente is weer opgelopen

In ieder geval lijkt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer de noodzaak van het opkopen van staatsleningen om de economie aan te zwengelen voorlopig niet meer noodzakelijk en kan QE zoals het op de beursvloer heet worden afgebouwd.

Het beruchte “tamperen”. De verwachting is dat de rente op Amerikaanse obligaties dan ook verder gaat stijgen. Vrijdag liep deze voor 10 jarige obligaties op naar 2,72%.

De algemene verwachting is dat dit tarief binnenkort boven de 3% uitkomt. Dat is enerzijds slecht nieuws voor bijvoorbeeld huizenbouwers.

We zagen de koersen van de aandelen uit deze sector dan ook dalen. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. De koersen van de bank en verzekeringsaandelen liepen op.

Immers de redenatie is dat de marges bij de financiële instellingen hoger worden. Het korte geld (tot een jaar) zal weinig in prijs veranderen.

Maar omdat men wel een hogere vergoeding krijgt voor langer papier is dit een winstbron. Gezien de koersstijging van GAP (+8%) lijkt het er ook op dat de consument ondanks de hogere rentes gewoon blijft kopen. En dat alles bij elkaar moet tot de conclusie leiden dat de Amerikaanse beurs nog verder kan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content