Valuta in 2017: Grondstoffenmalaise weegt op Australische dollar

© Getty Images/iStockphoto

De Australische dollar kreeg de voorbije jaren rake klappen. Het zal van de grondstoffenprijzen afhangen of de munt het in 2016 ingezette herstel kan doortrekken.

De Australische economie kromp in het derde kwartaal voor het eerst sinds 2011. Jaar op jaar bekeken is de groei daardoor teruggevallen naar 1,8 procent. Gevreesd wordt voor de eerste recessie in 25 jaar tijd. Vooral de bedrijfsinvesteringen lieten het afweten – een gevolg van de crisis in de mijnbouwsector, waar de nieuwe investeringen al twaalf kwartalen op rij dalen. Australië is erg afhankelijk van grondstoffen: vorig jaar waren ze goed voor 42 procent van de export van het land.

De Australische dollar maakte dit jaar wat van de verliezen van de voorbije jaren goed doordat de grondstoffenprijzen stabiliseerden. De munt staat sinds begin dit jaar 3 procent hoger tegenover de dollar en 5 procent hoger tegenover de euro. Ondanks die stijging bedraagt het verlies sinds april 2013 nog altijd 25 procent tegenover de dollar en 15 procent tegenover de euro.


De economische perspectieven voor 2017

2017 zal weinig beterschap brengen voor de Australische economie, die zich moet aanpassen aan het einde van de grondstoffenboom. De industrie is niet groot genoeg om dat gat te vullen. De in het verleden dure Australische dollar, de nabijheid van goedkope Aziatische producenten en de beperkte binnenlandse markt maakten het voor de Australische industrie bijzonder moeilijk om internationaal te concurreren.

Ook de gezinnen staan onder druk. De groei van de binnenlandse consumptie wordt gevoed door een daling van de spaarquote. Voorlopig blijft de werkloosheid nog onder controle door de stijging van het aantal parttimebanen in de bouwsector, maar het einde van de decennia oude huizenzeepbel – die al jaren wordt aangekondigd – kan daar een einde aan maken.

Een stijging van de grondstoffenprijzen als gevolg van de infrastructuurplannen van Donald Trump of een infrastructuurprogramma van de Australische overheid zijn twee factoren die de Australische economische groei in 2017 nieuw leven kunnen inblazen.


De verwachtingen voor de Australische dollar

De grondstoffenprijzen zullen verder moeten herstellen om de Australische dollar verder te laten recupereren. Naast de grondstoffen heeft ook een andere drijfveer voor de Australische dollar aan kracht ingeboet: de carrytrade. Speculanten leenden goedkoop geld in Japanse yen en belegden dat in hoogrenderende Australische activa. Maar de voorbije jaren is de Australische kortetermijnrente sterk gezakt, van 4,75 procent in 2011 naar amper 1,5 procent. Mogelijk volgt nog een rentedaling in 2017, want de inflatie blijft voorlopig onder de doelstelling van de Australische centrale bank. Daardoor wordt de carrytrade tussen de yen en de Australische dollar steeds minder rendabel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content