Inverse trackers op de grootste beursindexen

Inverse trackers streven naar een omgekeerde prestatie van de onderliggende index. We bekijken de twee grootste inverse trackers om in te spelen op een daling van de S&P500 en de Nasdaq100.

De financiële markten lijken na de barslechte start van 2016 wat tot rust te zijn gekomen. De eerste jaarhelft loopt stilaan naar zijn einde toe en de vraag werpt zich op hoe het nu verder moet. In de Verenigde Staten bewogen de grote indexen per saldo dit jaar maar weinig. De S&P500 noteert enkele procenten hoger, maar de Nasdaq moet dan weer 5% inleveren. Het resultatenseizoen was geen hoogvlieger, met opnieuw een winstdaling op jaarbasis. Uit de notulen van de recentste vergadering van de Federal Reserve bleek bovendien dat de kansen op een nieuwe renteverhoging weer zijn toegenomen. De volgende bijeenkomst staat op 14 en 15 juni gepland. De eerste rentestap van december luidde een bijzonder slechte periode in voor de Amerikaanse aandelenmarkten.

We bekijken de twee grootste inverse trackers om in te spelen op een daling van de S&P500 en de Nasdaq100. Inverse trackers of short trackers streven naar een omgekeerde prestatie van de onderliggende index. Daalt de S&P500 bijvoorbeeld met 1,5%, dan zal de waarde van de inverse tracker stijgen met 1,5%. De aandelen van de onderliggende index worden daarbij niet geshort, maar er worden wel swapovereenkomsten aangegaan met andere marktpartijen. Het tegengestelde rendement van de index wordt enkel op dagbasis gehaald. Over een langere periode kan dat afwijken vanwege het tracking-errorfenomeen dat we eerder dit jaar illustreerden (zie IB02B).


Proshares Short S&P500 ETF

Tickersymbool: SH

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: juni 2006

Prestatie sinds 1/1/2016: -2,1%

Prestatie op 12 maanden: -1,6%

Prestatie op 3 jaar: -29,1%

Gemiddeld dagvolume: 7 miljoen

Activa onder beheer: 2,99 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,89%


Deze inverse tracker op de S&P500-index wordt uitgegeven door ProShares, dat zich specialiseerde in hefboomtrackers en inverse trackers, en noteert op de NYSE met als tickersymbool SH. De ProShares Short S&P500 ETF is de grootste en meest liquide inverse tracker op de Amerikaanse aandelenindexen. Opmerkelijk is dat de activa onder beheer in vergelijking met twee maanden geleden met een vijfde zijn toegenomen. Tegenover de start van 2016 bedraagt de stijging zelfs meer dan 70%. De onderliggende waarde omvat swapovereenkomsten met onder meer Citibank, Crédit Suisse en Bank of America. De jaarlijkse beheersvergoeding van short ETF’s ligt iets hoger dan bij gewone indextrackers en bedraagt bij SH 0,89% op jaarbasis.


ProShares Short QQQ ETF

Tickersymbool: PSQ

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: juni 2006

Prestatie sinds 1/1/2016: +3,2%

Prestatie op 12 maanden: -1,7%

Prestatie op 3 jaar: -39,6%

Gemiddeld dagvolume: 540000

Activa onder beheer: 498 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,95%


Deze short tracker met tickersymbool PSQ werd eveneens tien jaar geleden op de markt gebracht en mikt op de omgekeerde prestatie van de Nasdaq 100 of QQQ. Aangezien die index lager noteert dan bij de start van het jaar, is het rendement van PSQ positief. De tracker is kleiner van omvang dan SH, maar de liquiditeit is nog altijd ruim voldoende. Ook bij PSQ zijn de activa onder beheer sinds het jaarbegin met bijna 70% toegenomen. De onderliggende waarde bestaat uit indexfutures (short) en swap-overeenkomsten met verschillende financiële instellingen. Uitgever ProShares legde voor PSQ een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,95% vast.


Europa is er niet beter aan toe dan de Verenigde Staten. De extreem lage rentestanden wegen op de financiële sector. Daarnaast is de groei erg laag en zijn er politieke spanningen, met als mogelijk orgelpunt het brexit-referendum eind volgende maand. Uit cijfers die de vermogensbeheerders Pictet en UBS eerder deze week publiceerden, bleek dat grote institutionele beleggers zich terugtrekken uit Europese beleggingen. De tegoeden die ze investeren in trackers die de Europese aandelenmarkten schaduwen, daalden zo vorige week voor de vijftiende week op rij. Die dalende reeks is de langste sinds 2008. Verder is er sinds de start van het tweede kwartaal ook voor meer dan 500 miljard EUR weggevloeid uit de Europese obligatiemarkten. Sinds begin dit jaar daalde de DJ Euro Stoxx 50-index van 50 grootste Europese bedrijven met iets meer dan 8%.


Lyxor Euro Stoxx 50 Daily Short ETF

Tickersymbool: BSX

ISIN-code: FR0010424135

Beurs: Euronext Parijs

Uitgifte: april 2007

Prestatie sinds 1/1/2016: +5,4%

Prestatie op 12 maanden: +12,1%

Prestatie op 3 jaar: -26,5%

Jaarlijkse beheerskosten: 0,4%


Lyxor ETF is een van de grootste uitgevers van trackers in Europa. Die ETF repliceert op dagbasis het omgekeerde van de prestatie van de Euro Stoxx 50-beursindex. Het gaat ook om een synthetische tracker, waarbij geen posities in de onderliggende waarden van de index zelf worden ingenomen. De replicatie gebeurt via een swapovereenkomst, met in dit geval moederbedrijf Société Générale als tegenpartij.


Amundi ETF Short Euro Stoxx 50 Daily ETF

Tickersymbool: C5S

ISIN-code: FR0010757781

Beurs: Euronext Parijs

Uitgifte: juni 2009

Prestatie sinds 1/1/2016: +5,4%

Prestatie op 12 maanden: +12,2%

Prestatie op 3 jaar: -26,3%

Jaarlijkse beheerskosten: 0,3%


Deze inverse tracker van ETF uitgever Amundi deelt de meeste kenmerken met die van Lyxor ETF, maar kwam wel iets later op de markt. Bij de tracker van Amundi is BNP Paribas de tegenpartij voor de onderliggende swap. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt iets lager. Ook Deutsche Asset Management geeft nog een inverse tracker op de Euro Stoxx 50 index uit. Het gaat om de db-x Trackers Euro Stoxx 50 Short Daily ETF met tickersymbool LU0292106753.

Partner Content