Herstel olieprijs is in zicht

Ondanks de onzekerheid zal de wereldwijde consumptie van ruwe olie dit jaar nog altijd stijgen.

De correlatie tussen de olieprijs en de aandelenkoersen blijft hoog. In het vierde kwartaal van vorig jaar kregen de beurzen een tik. Ook de prijzen van Brent en West Texas Intermediate (WTI) gingen onderuit. Die trend zette door tijdens de eerste vier maanden van 2019. De Amerikaanse aandelenindexen zochten nieuwe hoogtepunten op en de prijs van ruwe olie steeg gemiddeld met 45 procent. WTI en Brent klommen daarbij naar 66 en 76 dollar per vat.


Andere richting

De jongste weken ging het opnieuw de andere richting uit. WTI beweegt weer richting 50 dollar, terwijl Brent voorlopig de 60 dollar vast weet te houden. Een eerste oorzaak is de aanhoudende stijging van de voorraden. De olieproductie van de Verenigde Staten heeft met 12,4 miljoen vaten per dag een nieuw record bereikt. Daardoor liggen de Amerikaanse olievoorraden nu fors boven het vijfjaarsgemiddelde. Tegelijk is er onrust over de impact van de handelsoorlog op de globale economische groei en de vraag naar ruwe olie. De Chinese invoer van ruwe olie daalde in mei op maandbasis met 8 procent.

Toch zal de wereldwijde consumptie van ruwe olie dit jaar nog altijd groeien. De meeste studies gaan uit van een toename met minstens 1 miljoen vaten per dag. Op korte termijn is het uitkijken naar de vergadering van de OPEC-leden op 25 juni. Die wordt doorgaans een dag later gevolgd door een meeting met de Russische minister van Olie. De OPEC-leden produceerden in mei 30,1 miljoen vaten ruwe olie per dag. Dat is de laagste productie sinds februari 2015. De OPEC-landen, onder aanvoering van Saoedi-Arabië, willen de productiebeperking ook in de tweede jaarhelft handhaven. Intussen blijft ook de geopolitieke situatie in de regio gespannen. De vermoedelijke aanslag op twee olietankers in de Perzische Golf is daarvan een illustratie.


Tussentijdse bodem

Behoudens uitzonderlijke omstandigheden kan een tussentijdse bodem van de olieprijs niet veraf meer zijn. Mogelijk worden de niveaus van eind december weer getest, maar een diepere terugval is onwaarschijnlijk. Inspelen op een hogere olieprijs kan via trackers of hefboomproducten.

Olie is een van de meest voorkomende onderliggende waarden bij de aanbieders van hefboomproducten. Er is dus een ruime keuze aan stoplossniveaus voor elk risicoprofiel. De ETFS Brent Crude Oil noteert op Euronext Parijs met tickersymbool OILBP en ISIN-code GB00B0CTWC01. Wisdomtree Europe biedt ook de ETFS WTI Crude Oil ETF aan. Die tracker noteert ook op Euronext Parijs, met tickersymbool CRUDP en ISIN-code GB00B15KXV33.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content