Haussecombinaties op lelijk eendje Engie

Engie © Reuters

Over vijf jaar heeft het aandeel van Engie een verlies van 45 procent geleden. Dat kan weleens de bodem zijn. Op twee manieren spelen we daarop in.

Het nutsbedrijf Engie is de jongste vijf jaar ongetwijfeld het lelijke eendje op de Brusselse beurs. Van de Bel-20-aandelen staan er 19 met een positieve return op vijf jaar. De grote uitzondering is Engie met een verlies van 45 procent. Het sentiment rond het aandeel is dan ook uitermate negatief. Niemand durft nog te zeggen dat hij die loser in portefeuille heeft. Maar dat zwakke sentiment kan niet blijven duren. Vrijwel alle negatieve factoren zijn bekend en in de koers verrekend. Bovendien wil het bedrijf tegen 2018 nog eens 1 miljard euro aan operationele kosten besparen.

Het is best mogelijk dat Engie het ergste achter de rug heeft. Een signaal dat daarop wijst, is dat de Franse overheid niet kan wachten op beterschap en onder druk staat Engie-aandelen te verkopen. Frankrijk schroeft zijn belang in het nutsbedrijf terug van 32,6 tot 28,7 procent door de verkoop van 100 miljoen aandelen tegen 11,40 euro. De ervaring leert dat overheden doorgaans veel te laat komen met zulke beslissingen. Als de geschiedenis gelijk krijgt, dan zit de koers van het aandeel Engie op of dicht bij de bodem. We spelen daarop in op twee manieren.


Gekochte call

Koop 1 call Engie juni 2017 met uitoefenprijs 12 euro @ 0,62 euro

We kunnen de meest klassieke toer opgaan en een zuivere call kopen. Dan betaalt u 0,62 euro voor het recht tot midden september aandelen Engie te kopen tegen 12 euro. Voor wie de investering te hoog vindt, kan tegelijk de call september met uitoefenprijs 15 euro schrijven. Daardoor daalt de initiële inzet met 0,37 euro (de prijs van deze optie) tot 0,25 euro. Bij een forse koersstijging zult u de aandelen die u gekocht tegen 12 euro hebt gekocht, moeten verkopen tegen 15 euro. U zou dan ‘slechts’ ongeveer 25 procent winst maken. Als u de bijkomende call niet schrijft, bedraagt de inzet wat meer, maar is de potentiële winst onbeperkt. Aan u de keuze.


Geschreven put

Schrijf 1 put Engie juni 2017 met uitoefenprijs 12 euro @ 1,20 euro

Als u dit contract afsluit, dan verbindt u er zich toe aandelen Engie te kopen tegen 12 euro. Dat is een faire prijs. De plicht loopt tot 16 juni 2017 en u ontvangt er 1,20 euro voor. Zonder enige investering haalt u zo bijna 10 procent rendement. Voorwaarde is dan wel dat de koers op het huidige niveau blijft of stijgt. Doet de koers voor midden juni niet wat we verwachten, dan moet u wellicht de aandelen kopen. Uw aankoopprijs zal dan 10,80 euro bedragen. Mocht dat gebeuren, dan kunt u overwegen een call te schrijven op de aandelen in uw bezit. Op die manier realiseert u onmiddellijk opnieuw extra rendement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content