Ablynx start fase II klinische studie voor TTP

Ablynx heeft vandaag aangekondigd dat ze een tweede mijlpaal heeft bereikt in de de samenwerking met Wyeth Pharmaceuticals, een afdeling van Wyeth.

De mijlpaalbetaling van $4 miljoen is behaald doordat Wyeth een eerste Fase II studie is gestart met meervoudige toedieningen van een Nanobody gericht tegen tumor necrose factor-alfa (TNF-alfa) in patiënten met reumatoïde artritis (RA).

In december 2008 begon Wyeth een Fase I studie in gezonde vrijwilligers in de Verenigde Staten en Japan. Volgend op een succesvolle afsluiting van deze studie, waaruit is gebleken dat de Nanobodyveilig was en goed verdragen werd, is Wyeth vandaag een Fase II studie met meervoudige doses gestart in RA patiënten.

In November 2006 sloot Ablynx een exclusieve onderzoeks- en licentieovereenkomst af met Wyeth Pharmaceuticals met een potentiële waarde van $212,5 miljoen voor de succesvolle ontwikkeling en commercialisering van meerdere producten.

Bovendien komt Ablynx in aanmerking om royalties te ontvangen op de verkoop. Wyeth heeft de exclusieve rechten om de anti-TNF-alfa Nanobodies® die onder deze samenwerking ontwikkeld werden, verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

TNF-alfa is een belangrijk doelwit voor geneesmiddelen in de strijd tegen ontstekingsgemedieerde aandoeningen zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, psoriasis en spondylitis (zieke van Bechterew).

Sue Charles (Ablynx): “Het bedrag van $4 miljoen is uiteraard welkom, maar het bereiken van de tweede mijlpaal is belangrijker dan het ontvangen van de betaling zelf. Het bewijst namelijk dat we op de goede weg zitten en dat de Nanobody-technologie algemeen wordt aanvaard. Voor ons is dit uiteraard een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content