Aardgasprijzen in VS sterk gedaald, Wall Street start voorzichtig

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geopend, zij het met een voorzichtige ondertoon. De winsten voor de belangrijkste indices blijven zodoende beperkt tot fracties van een procent. Veel beleggers houden het poeder droog in afwachting dat de nieuwe van de nieuwe Amerikaanse president wordt bekendgemaakt.

Op de valutamarkten moet de euro verder plooien, de koers van de Europese eenheidsmunt is teruggevallen onder het niveau van 1,29 dollar.

De aardgasprijs is in de afgelopen twee weken aan het snelste tempo voor de afgelopen vier jaar gedaald, dit in het spoor van de olieprijs. Vandaag wordt een vat ruwe olie weer iets duurder.

Veel vraag naar junk bonds

Duitsland plaatste vorige week € 1,7 mrd met een looptijd van 30 jaar. De vraag was volgens Theodoor Gilissen Bankiers 2,7 keer zo hoog als wat er uiteindelijk is geplaatst en het effectieve rendement kwam uit op 2,34%.

De vorige emissie was in juli; toen werd de laagste renteniveau bij een emissie ooit voor Duitse staatslening met deze looptijd bereikt (2,17%).

Het is de laatste emissie van Duitsland met deze looptijd in 2012. Dat kan een verklaring zijn voor het goede verloop van deze emissie.

Op de markt voor junk bonds (rating BB en lager) houdt de hoge vraag onverminderd aan. Bedrijven profiteren volgens Theodoor Gilissen Bankiers van de zoektocht van beleggers naar rendement en halen relatief voordelig gelden uit de markt.

In eerste instantie werden deze gelden vooral gebruikt door bedrijven om oude schulden af te lossen en de rentelasten omlaag te brengen.

De laatste tijd zijn er aanwijzingen dat het geld risicovoller wordt ingezet (om bijvoorbeeld dividenden te betalen of fusies en overnames te financieren), al gebeurt dit nog niet op grote schaal.

Daarnaast verslechtert de gemiddelde rating van de bedrijven die de junk bonds uitgeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content