Macro-economie & beleid China wordt hightechcentrum: bijna helft van internationale patentaanvragen komt van daar
Nieuws De instorting van de Key Bridge in Baltimore is een nieuwe tegenslag voor de toeleveringsketens
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Het ergste nepnieuws moet nog komen’: grote techbedrijven maken zich op voor de strijd tegen trollenlegers Nepstemmen van politici en gemanipuleerde beelden: in de aanloop naar de verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten wapenen de grote techbedrijven zich tegen leugencampagnes uit China en Rusland. Maar wat is hun verdediging waard?
Inspiratie Inspiratie Italiaanse wetenschapper die AI laat 'slapen' en 'dromen' krijgt kritiek: 'We moeten het menselijke brein niet beschouwen als de enige maatstaf voor intelligentie' Italiaanse computerwetenschappers zetten hun AI-systemen regelmatig in de slaapstand. Daardoor zouden die beter moeten onthouden wat ze hebben geleerd.
Ondernemen Ondernemen Uw geduld verliezen mag: waarom woede-uitingen op de werkvloer efficiënt kunnen zijn Zolang ze niet over de schreef gaan.
Ondernemen Ondernemen E-commercegiganten Shein en Temu kapen de luchtvaart De Chinese e-commercegiganten Shein en Temu hebben met hun spotgoedkope spullen de markten in de Verenigde Staten en Europa veroverd. Nu pikken ze ook de transportcapaciteit over de hele wereld in.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitse economie haalt Japanse in Eerst de Verenigde Staten, dan China, dan Japan: zo begon de lijst van grootste economieën vroeger. Japan staat nu op de vierde plaats.
Duurzaamheid Duurzaamheid Wat als voeding tegen de ‘echte prijs’ wordt verkocht? Een Duitse discounter nam de proef op de som ‘Echte’ en dus hogere prijzen aanrekenen voor voeding doet de verkoop dalen, maar minder dan verwacht. Dat blijkt uit een beperkte proefcampagne in Duitsland. Gewoonte speelt een belangrijke rol.
Geld Geld Black Friday: waarom we meer kopen dan wat we nodig hebben Vrijdag (25 november) is het weer Black Friday, het uit de VS overgewaaid koopjesfestijn. Winkelbedrijven hopen consumenten te verleiden tot aankopen door grote kortingen aan te bieden. Maar waarom zijn we er zo vatbaar voor, waarom consumeren we zoveel meer dan we nodig hebben? De Duitse wetenschapper Frank Trentmann weet het antwoord.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hier wonen de allerrijksten ter wereld (grafiek) Handelt u in jachten, villa’s of moderne kunst? Dan kunt u gerust zijn: het aantal potentiële klanten zal de komende jaren waarschijnlijk toenemen – ook al gaat het niet zo snel meer als voorheen. Dat is de inschatting van de analisten van het Britse adviesbureau Knight Frank, die al jarenlang gegevens over de wereldwijde rijkdom verzamelen en evalueren.
Ondernemen Ondernemen Tesla ‘graaft eigen graf’ met Cybertruck De Tesla-baas Elon Musk heeft aangekondigd wanneer de monsterachtige Cybertruck wordt geleverd. Maar de auto is blijkbaar niet alleen een bron van vreugde voor de miljardair.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Economische liberalisering is dood in Peking’ Zwakke groei en vastgoedbedrijven aan de rand van de afgrond: China’s economische problemen zijn de neveneffecten van een bewuste koerswijziging, zegt de Duitse econoom Max Zenglein. Xi Jinping pakt de bedrijven bij hun nekvel.
Nieuws Nieuws 300 miljoen Chinezen roken voor de staat: dit is het imperium van China Tobacco Sigaretten zijn nog alomtegenwoordig in China. Meer dan 300 miljoen Chinezen roken. En de regering verdient daar veel geld aan.
Nieuws Nieuws Toerisme bloeit op Griekse eilanden, terwijl ze kreunen onder klimaatverandering Ondanks de bosbranden en de hitte bloeit het toerisme op de Griekse eilanden. Mykonos en co veranderen razendsnel. Veel lokale bewoners profiteren, en kijken angstig naar de toekomst.
Ondernemen Ondernemen Barbie: de marketinghype van het jaar Sinds vorige week draait de film Barbie in de bioscoop. De marketingmachine spuwde op voorhand massa’s bijbehorende producten de markt op en vertrouwt op een nieuw succesrecept: een mix van een reclamecampagne en een kaskraker.
Magazine Magazine Is niet opladen, maar batterijen verwisselen de toekomst van elektrisch rijden? 'Veel van de problemen van elektromobiliteit verdwijnen' China brengt een concept voor elektrische auto’s naar Duitsland dat al dood is verklaard: snel de accu verwisselen en meteen verder rijden. Zal het ook fans van de verbrandingsmotor overtuigen?
Ondernemen Ondernemen Volkswagen werkt aan goedkopere elektrische auto’s Volkswagen richt zich op een nieuw proces voor de massaproductie van batterijen. Het is bedoeld om elektrische auto’s goedkoper te maken, en de autoproducent een voorsprong te geven op Tesla.
Nieuws Nieuws Wie redt NASA's belangrijke Hubble-telescoop van crash? Deze twee bedrijven doen het gratis De Hubble-ruimtetelescoop kan over een paar jaar neerstorten. De NASA bekijkt een reddingsmissie, maar is die wel nog nodig?
Nieuws Nieuws Zweden is rookvrij dankzij ‘illegaal’ product In de komende maanden zal het percentage rokers in Zweden onder 5 procent dalen. Volgens de gangbare definitie is het land dan ‘rookvrij’, als eerste ter wereld. Dat kan omdat het land de Europese wetgeving naast zich neerlegt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid China grijpt naar de bodemschatten van Congo Met verschillende handelsovereenkomsten wil China zich de toegang verzekeren tot belangrijke bodemschatten in de Democratische Republiek Congo. Maar daar is men nog niet overtuigd van de betrouwbaarheid van de partners uit het Verre Oosten.
Magazine Magazine ‘Airbnb is uit koers geraakt’ Brian Chesky wil met Airbnb terug naar zijn roots als kamerverhuurder. Hij geeft toe dat het met de groei in grote steden fout gelopen is.
Duurzaamheid Duurzaamheid ‘In één klap 8 miljoen ton CO2 besparen? Het kan met een snelheidsbeperking’ In één klap 8 miljoen ton CO2 besparen? Dat zou mogelijk zijn met een snelheidsbeperking, zegt Markus Friedrich. De Duitse verkeersprofessor legt uit hoe hij aan dat cijfer komt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hoe China zich inkoopt bij de ontwikkelingslanden China is de grootste schuldeiser ter wereld. Met massale leningen verzekert het zich van grondstoffen en invloed, voornamelijk in de ontwikkelingslanden. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat Peking veel meer kredieten uitgezet heeft dan tot nu toe bekend was. En zo loopt het land het risico op een nieuwe schuldencrisis.