Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hoe langer inactief, des te moeilijker de terugkeer naar de arbeidsmarkt: onderzoek UGent Werkgevers zijn niet altijd overtuigd door inactieven die opnieuw gaan solliciteren. Uit een onderzoek van de UGent blijkt dat vooral langdurige inactiviteit de terugkeer naar een job bemoeilijkt, tenzij het gaat om mensen die van de gelegenheid gebruikmaken om een opleiding te volgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wallonië moet aan het werk: 'Het kan Vlaanderen binnen 10 jaar bijbenen’ Meer Walen aan de slag krijgen is een van de doelstellingen van de Waalse regering met MR en Les Engagés die in de steigers staat. Daarvoor is volgens experts een meersporenbeleid nodig. Vooral het legioen langdurig werklozen en de groeiende groep langdurig zieken zijn een probleem. Ook een dynamischer ondernemerschap en een kleinere publieke sector moeten de Waalse economie op het juiste spoor helpen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman en Stijn Baert (UGent) over de stand van het land: ‘Onze welvaartsstaat kan in elkaar stuiken’ Vlak voor de verkiezingen beoordelen de uittredende regering en de oppositie de prestaties van de Belgische economie helemaal anders. Heeft de regering-De Croo als geen ander in Europa de koopkracht beschermd? Is België op weg om het Griekenland aan de Noordzee te worden? Gaat de sterke groei van de jongste jaren ten koste van toekomstige welvaart? De Gentse economen Gert Peersman en Stijn Baert maken een nuchtere analyse. "De uniek Belgische combinatie van een hoge schuld, een hoog structureel begrotingstekort en hoge vergrijzingskosten is onhoudbaar."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Eén op de drie Nederlandse 15-jarigen is functioneel analfabeet’: onderwijskaalslag in Nederland vertoont gelijkenissen met Vlaanderen Het rampzalige laatste OESO-rapport over het onderwijsniveau bracht zowel in Vlaanderen als in Nederland een golf van consternatie teweeg. Welke lessen kan Vlaanderen trekken uit het Nederlandse echec? “Nederland en Vlaanderen hebben wel degelijk iets met elkaar gemeen: een enorm grote vrijheid van onderwijs.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Wie gaat mijn pensioen betalen?': Meer dan de helft van de min-25-jarigen kiest voor deeltijds werk Meer dan de helft van de min-25-jarigen is deeltijds aan het werk, leert een analyse van SD Worx en IESE Business School op basis van de loongegevens van 106.000 deeltijds werkenden in de Belgische privésector. Wat zijn daarvan de gevolgen voor onze krappe sociale zekerheid? Arbeidseconoom Stijn Baert uit zijn bezorgdheid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een reusachtig reservoir? ‘Hooguit een kwart van de inactieven kan terug naar arbeidsmarkt’ 1,3 miljoen Belgen op arbeidsleeftijd hebben geen baan en zoeken er ook geen. Die inactieven zouden de oplossing moeten zijn om de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, maar zo eenvoudig ligt het niet.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: dalend onderwijsniveau is slecht nieuws voor onze arbeidsmarkt De OESO-cijfers over het dalende onderwijsniveau werden de voorbije dagen druk besproken. Eén aspect bleef relatief onderbelicht: de impact van die neergang op de goede werking van de Vlaamse arbeidsmarkt. Die steunt steeds meer op hooggeschoolden. Een dalend aanbod aan bollebozen is een probleem, zeker met de aanhoudende arbeidskrapte.
Inspiratie Inspiratie De eerste job van Francesca Vanthielen: 'Sindsdien ben ik mijn hele leven waakzaam gebleven voor de valkuil van de sleur' Heel wat jongeren doen deze zomer hun eerste vakantiejob. Trends.be vraagt naar de eerste jobervaring van vooraanstaande mensen in de ruime economische sector. Kanaal Z-journalist en -nieuwsanker Francesca Vanthielen sluit de reeks af, met een bijzonder verhaal.
Nieuws Nieuws Recordaantal Vlamingen heeft tweede job Tijdens de eerste drie maanden van 2023 hadden 177.000 Vlamingen - of 7,1 procent van de werkende bevolking - een tweede job. Dat zijn er 7.000 meer dan vorig jaar en een kwart meer dan in 2021. Het gaat om cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V), zo schrijven Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag.
Inspiratie Inspiratie De eerste vakantiejob van Zuhal Demir: ‘Ik vloog snel van de kassa naar de grillpannen in de keuken’ Heel wat jongeren zullen deze zomer hun eerste vakantiejob doen. Trends.be vraagt naar de eerste jobervaring van vooraanstaande mensen in de ruime economische sector. Vandaag is het de beurt aan Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme voor N-VA.
Inspiratie Inspiratie De eerste vakantiejob van Stijn Baert: 'Ik was de beste kassier die Kinepolis ooit had' Heel wat jongeren zullen deze zomer hun eerste vakantiejob doen. Trends.be vraagt naar de eerste jobervaring van vooraanstaande mensen in de ruime economische sector. Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) bijt de spits af.
Nieuws Nieuws Voor het eerst in jaren meer ambtenaren: 'Net de bedoeling om de overheid verder af te slanken' Zowel bij de Vlaamse als de federale overheid is het aantal ambtenaren vorig jaar gestegen. Federaal gaat het onder meer om aanwervingen bij Vreemdelingenzaken om de migratiecrisis aan te pakken. Dat schrijft het persagentschap Belga op basis van berichten in De Standaard en Het Nieuwsblad.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Fiscale hervorming: ontdekt regering-De Croo de werkende Belg? Het fiscaal pakket dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voorstelt, is een taxshift die de werkenden ten goede komt. Een big bang van het belastingstelsel is het niet. Logisch, want het voorstel is het hoogst haalbare met het bonte ideologische gezelschap dat Vivaldi is. De timing, een goed jaar voor de verkiezingen, is dan weer slecht gekozen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom kinderopvang goed is voor de economie Het tekort aan opvangplaatsen en de groeiende personeelskrapte drijven de Vlaamse kinderopvang in een crisis. Dat dwarsboomt ook de overheidsinspanningen om de Vlaamse activiteitsgraad te verhogen. Welke investeringen in kinderopvang kunnen een positieve return opleveren voor de economie?