Voor het eerst in jaren meer ambtenaren: ‘Net de bedoeling om de overheid verder af te slanken’

Brussel, 2015 -- foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Zowel bij de Vlaamse als de fede­rale overheid is het aantal ambtenaren vorig jaar gestegen. Federaal gaat het onder meer om aanwervingen bij Vreemdelingenzaken om de migratiecrisis aan te pakken. Dat schrijft het persagentschap Belga op basis van berichten in De Standaard en Het Nieuwsblad.

In Vlaanderen gaat het om een lichte groei tot 29.002 ambtenaren, ongeveer evenveel als drie jaar eerder. Op federaal niveau zijn er na eerdere dalingen zo’n 500 mensen bijgekomen, tot 79.801. Daarmee zit men weer op het ­niveau van vijf jaar geleden.

Volgens minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) heeft de stijging onder meer te maken met de extra aanwervingen op de Dienst Vreemdelingenzaken, om de migratiecrisis aan te pakken. Ook zijn er bij Financiën extra mensen gekomen om de Antwerpse haven te versterken.

De christelijke vakbond ACV ­bevestigt dat de minister extra ­inspanningen doet. “Maar daarmee zijn nog lang niet alle vaca­tures ingevuld”, zegt Johan ­Lippens, ACV-coördinator bij de ­federale overheid. Volgens Chris Reniers, vicevoorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD, heeft de regering eindelijk ingezien dat de jarenlange besparingen aan de dienstverlening beginnen te ­vreten.

Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) is kritischer. “Het was net de bedoeling om de overheid verder af te slanken”, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content