‘Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google’

© REUTERS

De Europese Commissie zou het Amerikaanse technologiebedrijf Google een boete opleggen van zo’n 4,3 miljard euro, bericht het persagentschap Bloomberg op basis van een bron bij de Europese Unie.

Het nieuws over de boete circuleerde al enkele dagen in de media, nu wordt er ook een bedrag op geplakt. Het komt overeen met 5 procent van de jaaromzet van Google. Woensdagmiddag komt Commissaris Margrethe Vestager met meer nieuws.

Volgens Bloomberg had de Google-topman Sundar Pichai op dinsdagavond al een telefoongesprek met de Europees Commissaris. Dat is gebruikelijk als een bedrijf een boete krijgt opgelegd. Volgens de Europese Commissie dwong Google telefoonfabrikanten Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android met hun telefoons meeleveren. De zoekgigant heeft zich in het verleden verweerd door te stellen dat de Europese Commissie ten onrechte Apples mobiele besturingssysteem iOS niet als een concurrent van Android ziet. Android heeft een marktaandeel van circa 80 procent.

Vorig jaar kreeg Google al een recordboete van 2,4 miljard euro in een andere zaak, omdat het zoekresultaten van de eigen dienst Google Shopping voortrok.

Partner Content