Michel Akkermans onafhankelijk voorzitter van RealDolmen

© belga

Michel Akkermans, de voorzitter-gedelegeerd bestuurder van Clear2Pay, volgt Ashley Abdo op als onafhankelijk voorzitter van de raad van bestuur van RealDolmen.

RealDolmen was al maanden op zoek naar een onafhankelijke voorzitter nadat de The Gores Group zich terugtrok als referentie-aandeelhouder en zijn aandelen in RealDolmen verkocht aan de Matexi-groep, twee private beleggers en institutionelen.

Met Akkermans (50) haalt RealDolmen een sterke figuur binnen, maar ook iemand die met zijn eigen bedrijven een heel andere koers vaart dan RealDolmen. Clear2Pay ontwikkelt oplossingen voor elektronische betalingen. Dankzij zijn fusie- en acquisitiepolitiek werkt Clear2Pay nu tot in China en Australië.

RealDolmen daarentegen is bijna Vlaams, met daarnaast kleinere activiteiten in Luxemburg, Frankrijk, Wallonië en Nederland. RealDolmen is een integrator en een servicebedrijf, Clear2Pay een ontwikkelaar van systemen en componenten.

“Er is complementariteit en ik wou iemand van de jongere generatie, niet iemand die 20 jaar ouder was dan ik”, commentarieert Bruno Segers. Hij ziet ook raakpunten.

“Nooit meer een softwarebedrijf”

“RealDolmen zal nooit meer een softwarebedrijf worden, maar om een bedrijfswinstmarge van 6 tot 8 procent te halen zullen wij moeten evolueren naar meer herbruikbare bouwblokken. We zullen iets meer structuren en processen moeten hebben”.

Michel Akkermans ziet zichzelf als “klankbord” voor het management. “Ik denk dat ik af en toe voor een andere invalshoek zal kunnen zorgen”, zegt hij.

Akkermans ontkent overigens dat hij de mysterieuze Vlaamse investeerder is die in maart een geschatte 1,6 miljoen euro neertelde voor 1,87 procent van RealDolmen.

Met Akkermans haalt RealDolmen een whizzkid op gebied van de valorisatie van bedrijven binnen. Hij maakte fortuin met de oprichting in 1989 van FICS, een marktleider in software voor online bankieren en verplichte financiële rapportering.

In 1999 fuseerde hij FICS, samen met Edify en Vertical One, met Security First Technologies, tot de internet banking marktleider S1 Corporation (Nasdaq: SONE).

Buiten Clear2Pay is Michel Akkermans ook bestuurder bij de “privak” Quest for Growth, bij ICT-dienstverlener Approach, bij dataminingspecialist Enqio en bij Agfa-Gevaert Groep. Hij was voordien ook bestuurder bij betalingstechnologiebedrijf Gemplus (nu Gemalto), bij Capco en bij het Amerikaanse bedrijf Proficient. Akkermans adviseert verder venture capital en private equity fondsen zoals GIMV ICT, Big Bang Ventures en Hummingbird.

Akkermans is burgerlijk ingenieur elektronica en computerwetenschappen met een diploma economie en financiën van de Universiteit Leuven.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content