Melexis-concurrent AMS koopt Cmosis

© Jelle Vermeersch
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

AMS, de grote Oostenrijkse concurrent van Melexis, betaalt 220 miljoen cash voor de aandelen van de Antwerpse beeldsensorontwikkelaar Cmosis.

Cmosis heeft meer dan 110 personeelsleden en boekt dit jaar een omzet van ongeveer 60 miljoen, tegenover ongeveer 54,9 miljoen in 2014. De winst na belastingen in 2014 was een puike 9,5 miljoen.

AMS, een halfgeleiderontwikkelaar die op de automarkt rechtstreeks met Melexis concurreert, neemt de aandelen van Cmosis over van het Amerikaanse investeringsfonds TA Associates en van het management. De prijs is 220 miljoen euro. De stap is opmerkelijk, omdat TA Cmosis pas eind 2013 voor een onbekend bedrag kocht en werd beschouwd als een stabiele aandeelhouder die Cmosis als uitvalsbasis zou gebruiken voor nog meer acquisities in de sector.

Kirk Laney, de CEO van AMS, noemt Cmosis in een mededeling “zeer complementair voor zijn sensorportfolio en een grote stap in zijn groeistrategie voor sensoroplossingen”. Cmosis maakt beeldsensors voor industriële toepassingen en medische toepassingen en is de producent van de beeldsensoren voor de camerafabrikant Leica.

Volgens de mededeling zal Cmosis ook in 2016 in hetzelfde tempo blijven doorgroeien. “We zullen de technische en operationele expertise van AMS als hefboom kunnen gebruiken en genieten van hun wereldwijde toegang tot potentiële klanten om ons volledige potentieel te realiseren”, laat Luc De Mey, de CEO van Cmosis, weten. De Mey is genomineerd voor de Trends Manager van het Jaar 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content