‘Federale regering zet België weer op de kaart als investeringsland’

Patrick Boone © Franky Verdickt
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De regering-Michel besliste afgelopen weekend dat holdings geen belasting moeten betalen op dividenden die ze ontvangen van dochterondernemingen. “Dat zet België voor internationale investeerders weer op de kaart”, meent Patrick Boone, managing partner voor tax and legal services van PwC. “Het is een doorbraak.”

Nu zijn die dividenden slechts voor 95 procent vrijgesteld van (nieuwe) belastingen. “In buurlanden zoals Nederland bestaat een volledige vrijstelling en net dat verschil van 5 procent deed een multinational soms beslissen weg te blijven uit België.

Samen met de eerder goedgekeurde fiscale consolidatie voor ondernemingen en de verlaging van de vennootschapsbelasting, past de volledige aftrek in het drieluik om onze reputatie op te poetsen.”

Die reputatie kreeg een opdoffer toen de Europese Commissie bepaalde fiscale voordelen bestempelde als terug te vorderen staatssteun.

Ook de Belgische regering kreeg internationaal de wind van voren door het voortdurende gepruts aan de regelgeving rond de notionele-intrestaftrek.

“België verkocht vroeger een dubbel verhaal van hoge belastingtarieven, die gekoppeld waren aan allerhande fiscale voordelen”, stelt Boone.

“Nu brengen we een eenvoudiger en makkelijker te verkopen verhaal in plaats van de nichefiscaliteit. Je moet minder uitleggen. Dat hebben ondernemingen liever. Deze aanpak kan op korte termijn leiden tot iets minder fiscale inkomsten, maar op de lange termijn zal hij zeker opbrengen. Nu maar hopen dat de nieuwe fiscale situatie wordt vertaald in eenvoudige teksten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content