Europese banken krijgen goed rapport van bankenautoriteit

© reuters

De Europese banken zijn geslaagd in hun voornemen om hun kapitaalbuffer te verstevigen, blijkt uit een mededeling van de Europese bankenautoriteit EBA.

Eind december 2011 kregen 71 Europese banken de opdracht van de EBA (European Banking Authority) om hun kernkapitaalratio op te trekken van 7 tot 9 procent. Daarvoor moesten de banken gezamenlijk op zoek naar 115 miljard nieuw kapitaal. Op die manier zouden ze beter gewapend te zijn tegen de schokken van een economische crisis. De opdracht moest uiterlijk eind juni 2012 volbracht zijn.

Voor enkele banken – zoals restbank Dexia en het Spaanse Bankia – was de opdracht niet meer relevant doordat ze sindsdien met een grondige herstructurering af te rekenen kregen. Ook de Oostenrijkse Volksbank, het Duitse WestLB en zes Griekse banken bleven van een evaluatie gespaard. Het tekort van de Griekse banken werd eind vorig jaar geraamd op 30 miljard euro. Details over iedere bank afzonderlijk worden door het EBA niet vrijgegeven.

Uiteindelijk evalueerde de EBA 27 banken waarbij eind december in totaal een tekort van 76 miljard euro werd geregistreerd. De betrokken banken zijn erin geslaagd de verwachtingen van de bankenautoriteit ruimschoots in te lossen door 94,4 miljard euro te herkapitaliseren. De opdracht om hun kapitaal te versterken hebben de banken volbracht door onder meer aandelen uit te geven (kapitaal aan te trekken) en de winst niet uit te keren.

Ondanks een goed rapport blijft de situatie voor de Europese banken ‘fragiel’, aldus EBA-voorzitter Andrea Enria. Enria wijst er in een toelichting nog op dat het Europese bankensysteem door de maatregelen vooruitgang heeft geboekt zonder negatieve impact op de kredietverlening binnen de ‘reële economie’.

Het rapport dat vandaag werd bekendgemaakt geldt als ‘voorlopig’. De officiële cijfers volgen in september. (BO/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content