Bpost huldigt nieuw sorteercentrum Brussel X in, grootste van de Benelux

© belga

Bpost heeft vrijdag zijn nieuwe postsorteercentrum New Brussels X (NBX) ingehuldigd, het grootste sorteercentrum van de Benelux en het op een na grootste van Europa.

In NBX worden alle pakjes voor het hele land gesorteerd. Dankzij een hoogtechnologische machine kunnen er tot 300.000 pakjes per dag worden verwerkt, een verdubbeling tegenover vroeger. Het centrum is 24 uur op 24 uur operationeel, webshops kunnen er tot 2 uur ’s nachts een pakje indienen met de bedoeling het nog dezelfde dag te laten afleveren bij de klant.

De uitbreiding van de sorteercapaciteit was een logische stap, e-commerce boomt immers sterk. Zo zag bpost het aantal verstuurde pakjes de voorbije vier jaar toenemen met bijna 70 procent, tot 175.000 per dag. Drie op de vier Belgen deden al een online-aankoop, voor een gemiddeld bedrag van 1.200 euro.

‘Het gaat om een groot project, dat evenredig is met onze ambities’, verklaarde bpost-topman Koen Van Gerven bij de inhuldiging. Voogdijminister Alexander De Croo prees de manier waarop bpost “als toonaangevende speler in Europa” zijn eigen toekomst in handen neemt. H

et nieuwe postsorteercentrum ligt in Neder-Over-Heembeek, in het noorden van Brussel dicht bij het Zeekanaal en bij de luchthaven. Het gebouw is 103.000 vierkante meter groot, waarvan meer dan 80.000 vierkante meter werkoppervlakte. Er kunnen tot 300.000 pakjes en 2,5 miljoen brieven per dag worden verwerkt. Het sorteercentrum beschikt over 117 vrachtwagens en 85 laadkaaien. Er werken ongeveer 1.500 mensen in NBX.

Partner Content