300.000 vluchtelingen aan het werk in Duitsland: ‘Het gaat relatief goed’

© reuters

Vluchtelingen in Duitsland integreren zich goed op de arbeidsmarkt. Dat meldt het Duitse agentschap voor Werk.

In mei van dit jaar waren er in Duitsland 300.000 vluchtelingen aan het werk uit acht landen (Pakistan, Nigeria, Iran, Eritrea, Afghanistan, Irak, Somalië en Syrië). Dat zijn er 100.000 meer dan in mei 2017.

“Het gaat allemaal relatief goed”, zegt voorzitter van de raad van bestuur van het Bundesagentur für Arbeit Detlef Scheele. De meerderheid van de tewerkgestelde vluchtelingen (ongeveer 238.000) hebben een baan waarin ze socialezekerheidsbijdragen ontvangen.

“Dit zijn goede cijfers, aangezien de mensen naar Duitsland komen voor humanitaire redenen, niet om hier een baan te vinden”, aldus Scheele.

In juli waren in Duitsland 482.000 vluchtelingen geregistreerd bij het Bundesagentur als werkzoekende. Daarbij worden ook die migranten geteld die een integratie- en taalcursus volgen.

Ongeveer 187.000 vluchtelingen waren vorige maand als werkloze geregistreerd. Dat cijfer bleef het afgelopen jaar ongeveer gelijk. In totaal wonen 1,5 miljoen migranten in Duitsland.

Volgens Scheele blijft het onder de knie krijgen van de Duitse taal de belangrijkste factor bij het vinden van werk. Het is overigens onrealistisch om te denken dat je de Duitse taal in minder dan een jaar tijd machtig bent. Hoewel men vrij tevreden is over de ondersteuningsprogramma’s voor migranten, kunnen er altijd nog extra inspanningen worden geleverd, luidt het.

Het aantal migranten dat asiel aanvraagt daalt wel maand na maand. Terwijl het aantal aanvragen in augustus 2016 nog op 91.000 lag, dienden in juni van dit jaar nog 13.000 migranten een aanvraag in.

Partner Content