1.900 banen weg bij Blokker

© belga

De Nederlandse winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verdergaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht.

Bij elkaar verdwijnen zo’n 1.900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding. De onderneming liet daarnaast weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet.

Een winkelformule

We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo’n 7.000 mensen. “We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers”, zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag “ingrijpend maar noodzakelijk”.

De winkels die de deuren sluiten, zijn structureel verlieslatend en staan op voor Blokker onrendabele locaties. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo’n tweehonderd klaar.

In februari raakte al bekend dat Blokker in België 69 van de 190 winkels wil sluiten, waardoor 302 van de ruim 900 banen op de tocht staan.

Partner Content