Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Minister Zuhal Demir schrapt doelgroepvermindering voor werknemers ouder dan 62 Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) schrapt, drie jaar vroeger dan gepland, de doelgroepvermindering voor werkgevers die oudere werknemers aan de slag houden.
Opinie | Danny Van Assche Opinie | Danny Van Assche ‘Wapen kmo’s tegen de gevolgen van de Europese CSRD-richtlijn’ Vanuit verschillende hoeken wordt opgeroepen om de Europese CSRD-richtlijn, die een duurzaamheidsrapportering oplegt, heel snel om te zetten. Dat is in het belang van de ondernemingen die geviseerd worden door die wetgeving en waarop een controleplicht rust. Het ITAA, dat de accountants en de belastingadviseurs verenigt, en UNIZO roepen op die richtlijn niet om te zetten zonder ook maatregelen te nemen die de kmo’s wapenen tegen de gevolgen ervan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Werkgeversorganisaties tevreden dat er een akkoord ligt: ‘Nu voluit gaan voor economie’ en ‘het afbouwen van de reglementitis’ De werkgeversorganisaties Voka, Fedustria en Unizo vinden het een goede zaak dat er een akkoord gekomen is over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Die moet nu ‘voluit gaan voor economie, industrie en arbeidsmarkt’, aldus Voka zaterdag in een eerste reactie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kmo’s bezorgd over economie na einde licht herstel Na twee kwartalen van herstel tonen Vlaamse kmo's zich opnieuw pessimistischer over het economische klimaat, volgens de nieuwste barometer van Unizo.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Morrelen aan de index: netto-indexering en duurzaamheidsindex liggen op de onderhandelingstafel Om loonkostenontsporingen te beperken, denkt federaal formateur Bart De Wever (N-VA) aan een indexering van de nettolonen in plaats van de brutolonen. Een andere optie is een duurzaamheidsindex, waarbij volatiele energieprijzen minder impact hebben op de automatische loonindexering. Dat moet de concurrentiekracht van de ondernemingen stutten. Al zijn er nog andere wegen om dat te bereiken. Een overzicht.
Nieuws Nieuws De balans: fiscaal alarm voor kmo’s Vooruit en Les Engagés hebben kritiek op de nota-De Wever, omdat die de beleggers en de bedrijven niet genoeg zou aanspreken in de zoektocht naar middelen om de begroting te saneren. Nochtans komen die met de voorstellen nu al in het vizier. Niet zozeer via de meerwaardebelasting, wel omdat een nieuwe roerende voorheffing van 25 procent in de plaats kan komen van gunsttarieven voor kmo’s en zelfstandigen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wordt het werkgevers te moeilijk gemaakt om mensen te ontslaan? 3 stellingen over ontslagbescherming in België Er zijn in ons land 26 regels waarop werknemers zich kunnen beroepen tegen ontslag. Wat zijn die regels en hoe worden ze onderbouwd? We legden een aantal stellingen over ontslagbescherming voor aan professor Alexander De Becker (UGent), Unizo-topman Danny Van Assche en Filip Tilleman, een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Mist deze verkiezingscampagne inhoudelijke ernst? Beloftes van niet-gefinancierde belastingverlagingen en koopkrachtmaatregelen. Rijkentaksen die staatsfinanciën in één klap gezond maken. Een miljardensanering van de begroting die "geen pijn zal doen". "Weinig realistisch en niet ernstig", waarschuwt Rudy Provoost. De Voka-voorzitter vraagt meer aandacht voor de bezorgdheden van ondernemers: concurrentiekracht, vergunningsbeleid en groeivriendelijke fiscaliteit.
Ondernemen Ondernemen Unizo pleit voor meer soepele flexi-jobs en overuren Unizo trekt het debat over de versterking van de koopkracht open. De kmo- en zelfstandigenorganisatie pleit voor een uitbreiding van het systeem van flexi-jobs naar alle sectoren en wil dat flexi-jobbers meer kunnen verdienen in een jaar. Daarnaast moet het systeem van overuren versoepeld en vereenvoudigd worden.
Ondernemen Ondernemen Marketeer Jan Verlinden over het succes van Ritchie-limonade: ‘Een nieuw merk lanceren is verdomd moeilijk. Wie kent er nog Jupiler Force?' ‘Chief lemonade maker’, zo laat marketeer Jan Verlinden zich noemen sinds hij Ritchie, het limonademerk van zijn opa, een tweede leven gaf. Hij werkte voor multinationals als PepsiCo, maar als limonademaker wil hij zich met zijn eenmanszaak vooral amuseren. "Een goed product alleen is niet genoeg, je hebt een concept nodig."
Consumeren Consumeren Betalen met de smartphone wordt duurder voor handelaars (en dus ook voor consumenten?) Vanaf april betalen handelaars 1,5 euro werkingskosten per maand aan Bancontact Payconiq Company. Die kosten komen boven op de 6 cent per betaling via een QR-code. Betalen met de smartphone wordt dus iets duurder voor handelaars.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: splitsing werkloosheidsbeleid wordt onvermijdelijk In Vlaanderen wordt één op de negen werklozen bestraft omdat hij of zij te weinig inspanningen levert om werk te zoeken. In Wallonië is dat 1 op 57 en in Brussel 1 op 154, leert het RVA-jaarverslag. Die regionale verschillen zijn onhoudbaar en koren op de molen van de voorstanders van een splitsing van het werkloosheidsstelsel. Of toch minstens van de budgetten.
Inspiratie Inspiratie De topvrouwen van Vrouwennet: 'Onze organisatie is meer dan ooit nodig' Half mei wordt voor de 25ste keer de Womed Award uitgereikt. De bekroning van de vrouwelijke ondernemer van het jaar is het vlaggenschip van Vrouwennet. Die vzw werd de voorbije twaalf jaar geleid door Diane Devriendt, die eind deze maand wordt opgevolgd door Claire Selis. "Misschien komt de ultieme gelijkwaardigheid er ooit, maar zover zijn we nog niet", klinkt het in een exclusief dubbelinterview.
Nieuws Nieuws Vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift: aantal onderneemsters op vijf jaar met 21 procent gestegen Het aantal onderneemsters is de afgelopen vijf jaar met een vijfde (21 procent) gestegen, meldt Unizo. Voor de derde keer organiseert het ondernemersnetwerk op 6 maart de 'Dag van de Vrouwelijke Ondernemer'. Het doel: straffe vrouwelijke ondernemers in de kijker zetten. Dat is nodig, want hoewel het aantal vrouwelijke ondernemers jaar na jaar stijgt, blijven ze in de minderheid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Rika Coppens (House of HR): ‘België is niet aantrekkelijk voor arbeidsmigranten’ Mensen zijn bereid meer én langer te werken, als ze meer greep krijgen op hun uurrooster en hun arbeidsomstandigheden. Toch zal België nog werkkrachten uit het buitenland nodig hebben. Dat is de boodschap van Rika Coppens, de CEO van House of HR en de vorige Trends Manager van het Jaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Zelfstandige ondernemers waren nog nooit zo tevreden over hun job Meer dan de helft van de zelfstandige ondernemers in Vlaanderen zegt een werkbare job zonder knelpunten te hebben. Dat blijkt uit de zesde werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Nooit eerder sinds het begin van die bevragingen lag dat aantal zo hoog.
Inspiratie Inspiratie Dag van de Ondernemer focust op innovatie Ondernemend Vlaanderen viert vandaag de Dag van de Ondernemer. De tiende editie staat in het teken van 'innovatie', zo meldt initiatiefnemer Unizo in een persbericht.
Nieuws Nieuws Update Zal dit nieuwe stikstofakkoord wel standhouden? De eerste reacties Overzicht: reacties van experts, belangenorganisaties en de politieke oppositie op het nieuwe stikstofakkoord dat maandagnacht bereikt werd door de Vlaamse regering.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid En de consument, hij consumeerde voort: oorlog en terreur deren onze economie niet Na het avondnieuws blijft de kijker half depressief achter in de zetel, maar de volgende ochtend kijkt de consument in de winkel toch weer vooral naar de eigen bankrekening. De Belgische consument blijft een opmerkelijke sterkhouder van de economie. De stijgende koopkracht wint het, voorlopig toch, van oorlog en terreur.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Waalse arbeidsdienst Forem kiest voor stilstand De regionale arbeidsbemiddelingsdiensten staan onder toenemende druk om meer vacatures uit te wisselen. De mismatch tussen veel Vlaamse vacatures en een overtal aan Waalse werklozen moet worden weggewerkt. Alleen lijkt de Waalse arbeidsdienst Forem geen haast te maken.
Nieuws Nieuws Frank Vandenbroucke pareert kritiek: ‘Voorstel over tweede maand ziekte komt uit Zweedse coalitie’ Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verdedigde in het parlement zijn voorstel om werkgevers ook te laten betalen voor de tweede maand ziekte van hun werknemers. Hij kaatst de bal terug naar de criticasters: volgens hem komt het voorstel uit de regering-Michel I.
Nieuws Nieuws Update Werkgevers ook voor tweede maand ziekte van werknemers laten betalen: felle kritiek op voorstel Frank Vandenbroucke Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorstel klaar om ook de tweede maand ziekte van werknemers bij de werkgevers te leggen. De opbrengst wil hij naar de bedrijven laten terugvloeien via een algemene verlaging van de patronale bijdragen en naar een sterkere prikkel om zieken opnieuw aan te werven. Dat schrijft De Tijd donderdag. Werkgeversorganisaties schieten het voorstel af.
Nieuws Nieuws Pensioendeal onder de loep: ‘Hopelijk opmaat naar échte hervormingen na de verkiezingen’ De federale regering neemt maatregelen om de financiële houdbaarheid van het Belgische pensioenstelsel te versterken. Hoe moeten we dat pensioenakkoord beoordelen zonder ons al te erg te laten meeslepen door de hoerastemming in het Vivaldi-kamp? We vroegen het aan Pieter Timmermans, de CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), en Herman Matthijs, professor openbare financiën (VUB/UGent).
Nieuws Nieuws Nooit eerder zoveel flexi-jobbers aan de slag in ons land Het aantal flexi-jobbers in ons land staat op het hoogste peil ooit, zo berichten Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen donderdag. Momenteel zijn maar liefst 108.202 mensen aan de slag onder het fiscaal gunstige statuut.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Zelfstandige werkgevers minderwaardige werkgevers? 1,16 miljoen Belgen kunnen niet verkeerd zitten' De werkgeversorganisatie Unizo en de grootste kmo-sectoren hekelen in deze vrije tribune dat in de ongerustheid over Delhaize de zelfstandige werkgevers het mikpunt zijn geworden van die frustraties.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid 'Slechts winst bij 4 op 10 webshops': hoe overleven in het Belgische e-commercemoeras? Een nieuw rapport van Unizo schetst een somber beeld van de Vlaamse e-commerceactiviteiten. Slechts vier op de tien handelaars halen winst uit hun webshop. Voor de overgrote meerderheid (59%) is de webshop slechts een uithangbord van hun fysieke winkel. Waar loopt het mis voor onze winkels? Een e-commerce-expert analyseert de case van een kleine Vlaamse boetiek die worstelt met haar webshop.
Column | Michel Maus Column | Michel Maus 'Iedereen is voorstander van een grote fiscale hervorming, tot die concreet wordt' Het draagvlak voor een fiscale hervorming wordt groter als die in globo wordt doorgevoerd, en niet in stukken en brokken, schrijft fiscaal expert Michel Maus.