Column | Peter De Keyzer Column | Peter De Keyzer 'AI is voor advocaten en notarissen wat de zelfscankassa was voor kassamedewerkers' Voor het eerst in de geschiedenis staat de baan van vooral hooggeschoolde, goed geconnecteerde én geprivilegieerde breinwerkers onder druk door nieuwe technologie, schrijft Peter De Keyzer.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Economische opgang van India staat in schril contrast met Chinese neergang' De G20 komt voort uit de G7, die voor het eerst samenkwam in Keulen in juni 1999 (dat waren toen de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie). De eerste meeting van de G20 vond plaats in Berlijn in december 1999. De zeven landen vonden dat Afrika, Midden- …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid IEA: 'Piek in vraag naar steenkool, olie en aardgas bereikt voor 2030' De vraag naar alle fossiele brandstoffen zal in "de komende jaren" van het huidige decennium zijn piek bereikt hebben. Maar de daling van de vraag naar olie, aardgas en steenkool zal niet snel genoeg zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt de topman van het Internationaal Energieagentschap (IEA), Fatih Birol, dinsdag in een opiniestuk in de Britse zakenkrant The Financial Times.
Opinie | Jan Tuerlinckx Opinie | Jan Tuerlinckx 'Een zichzelf respecterende overheid geeft de belastingplichtige de mogelijkheid om fouten recht te zetten'
Belastingen Belastingen De fiscale kloof tussen alleenwonende en koppel met kinderen blijft diep De afschaffing van het huwelijksquotiënt, een fiscale gunstmaatregel voor gehuwden en wettelijk samenwonenden, staat op de agenda van de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) tegen 2024. Volgens Michel Maus, professor fiscaal recht (VUB), is dat een goed vertrekpunt, maar onvoldoende om de diepe fiscale kloof tussen alleenstaanden en koppels te verkleinen.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Het onterechte optimisme over nucleaire technologie' De ene technologie, artificiële intelligentie (AI), leidt dezer dagen tot grote zorg: de politiek, de journalistiek en zelfs CEO’s van betrokken techbedrijven waarschuwen voor de grote risico’s. Des te opvallender is het grenzeloze optimisme over die andere technologie: kernenergie. Die krijgt, in tijden van klimaatverandering en energieschaarste, een nieuw leven toegeschreven. De schrijvers van dit opiniestuk vinden dat bedenkelijk.
Magazine Magazine Waarom fiscale hervorming niet los staat van begrotings- en pensioendiscussie Zo’n jaar voor de verkiezingen van 2024 krijgt de regering-De Croo een laatste kans om een beleid die naam waardig te voeren. De agenda van maart is goed gevuld: fiscale hervorming, pensioenhervorming en begrotingscontrole. Voor de econoom Ivan Van de Cloot zijn die dossiers aan elkaar gekoppeld: “Een echte belastinghervorming betekent dat je niet alleen belastingen verschuift, maar ook verlaagt. Dat financier je door te besparen op de uitgaven.”